Цяла Стара Загора изпрати Йонка Георгиева

STZAGORA.NET
Хиляди старозагорци дойдоха днес да се сбогуват с Йонка Георгиева. Ковчегът с портрета й бе изложен за поклонение във фоайето на Областната дирекция на МВР. Пред сградата звучеше тиха траурна музика. Изви се огромна опашка, която не свърши два часа. На нея в 11 часа се наредиха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и директорът на Областната дирекция комисар Алекси Алексиев. Тук бе и управителят на Старозагорска област Йордан Николов, шефове и служители от всички обществени институции в Стара Загора, колеги, приятели, близки и роднини на Йонка Георгиева.

След поклонението ковчегът бе изнесен пред сградата на ОД МВР. Старозагорци изпратиха Йонка с падане на колене и едноминутно мълчание. Прощални думи произнесоха министър Цветанов и комисар Алексиев. (Текстът продължава след снимките.)


-

-

-

-

-

-


* * *

Всенародният траур в памет на жертвите от жестоката автобусна катастрофа, станала в 1 часа на 15 юни т.г., в Стара Загора беше почувстван най-силно. Градът на липите се прости с говорителя на ОД на МВР.

Хиляди хора се стекоха пред дирекцията, за да си вземат последно сбогом с една слънчева, всеотдайна, коректна и отговорна личност. Жената, която години наред водеше битка с жестокостите по пътищата, стана нейна изкупителна жертва.

Черен флаг, спуснат на полицейската сграда, символизираше мъката за отнетите осем невинни човешки живота, сред които и на едно дете. Още на входа, както винаги, Йонка пак ни посрещна, но този път от снимката.

Тъжна музика заливаше смълчания площад.

Близо три часа в пълно мълчание колоната от смирено чакащи реда си да положат цветя пред затворения ковчег започваше от Паспортна служба, минаваше през цялата северна част на улица “Граф Игнатиев”, по улица “Кольо Ганчев” и през служебния паркинг влизаше в сградата. Тук бяха настоящи и бивши служите на ОДМВР, представители на Окръжна и Районна прокуратура, Окръжен и Районен съд, на Адвокатската колегия в Стара Загора, на културните и образователните институции, на Тракийския университет, Областна и Общинска управа, неправителствени организации, млади и действащи политици, редови граждани.

Тук бяха порасналите момчета от първата в страната Детска полицейска академия, създадена по неин проект и грижа, активистите и младите кметове на Младежки общински съвет, който Йонка научи на азбуката в лидерството, в борбата с престъпността.

Тук бяха и всички журналисти от Старозагорска област, мълчаливи и неутешими в скръбта си за своя най-сигурен информатор и приятел.

Повече от час своя ред за последно сбогом с Йонка чакаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ОДМВР Алекси Алексиев, областният управител Йордан Николов и председателят на ОбС – Стара Загора, Тенчо Руканов. Половин час по-късно пристигна и директорът на Агенция “Митници” Ваньо Танов, който също чака с гражданите своя ред да се сбогува с Йонка.

Никога в сградата на ОДМВР в Стара Загора не бяха влизали толкова хора, както се случи вчера. Заради нескончаемата опашка от граждани, с час беше отложена траурната церемония. Тя започна подобаващо тържествено с траурни маршове, изпълнени от Духовия оркестър.

“Уважаеми приятели на Йонка, вчера в България се случи нещо трагично: загинаха осем невинни човека. При тях беше и Йонка – лицето и гласът на ОД на МВР – Стара Загора. Това, което днес отдаваме като почит, като уважение, това е знак на признателност за нейната всеотдайност, сърдечност и топлота, която тя винаги е давала в своята работа, в комуникацията и контактите с гражданите и със служителите на Министерството на вътрешните работи. В днешния ден каквото и да кажем, няма да е достатъчно за нейната всеотдайност във всекидневната й професионална и лична реализация. Нека да отдадем поклон и почит. И тя винаги ще остане в сърцата както на служителите на МВР, така също и в близките и приятелите от Стара Загора”, каза пред опечалените министър Цветанов.

Като безупречен професионалист, превърнал служебните си задължения в лична отговорност и посвещение, я определи директорът на ОДМВР Алекси Алексиев. “Йонка създаде и наложи стил на работа, който промени публичния образ на полицията в областта: прозрачен и честен за успехите ни, но и безкомпромисен за грешките. Ще ни липсва добротата, интелигентният й дух, неотразимото й присъствие”, каза през сълзи Алексиев.

До последно до тленните останки на Йовка останаха всичките и колеги – полицаи и пожарникари. Тя ги наричаше галено “момчетата” и в това обръщение имаше и сестринска обич, и разбиране, и професионализъм, и кураж… Те имаха респект от нея, но и увереност, че винаги ще им подаде ръка.

Страшно е, когато мъжете плачат. Тези корави “момчета” стискаха юмруци, докато звучеше химнът на Република България.

Редом до тях, буквално като в сплав, стояха журналистите с почернели лица и стаен гняв. Заради Йонка. Заради другите невинни жертви на поредното безумно престъпление.

Йовка ВЕЛИКОВА
Росица РАНЧЕВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн