Десет учени и интелектуалци от областта са сътрудничили на ДС

STZAGORA.NET
Комисията по досиетата оповести вчера имената на сътрудници към структури на бившата Държавна сигурност (ДС), които са били членове на Висшата атестационна комисия.

ВАК беше държавна институция, подчинена на Министерския съвет. Нейната основна функция беше да присъжда научните степени и звания, използвани от преподавателите в университетите, научния персонал на Българска академия на науките и др. ВАК бе закрита със Закона за развитие на академичния състав, приет през май 2010 г., който след това мина през президентско вето и орязване от Конституционния съд. Реално закриването започна от 31 март 2011 г.

Проверката на Комисията по досиетата е обхванала 1242 лица, от които за 183 е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС).

Сред “осветените” имена, 10 от тях са от Старозагорска област. Данните от комисията сочат, че четирима са били агенти – Владимир Игнатовски (зам.-председател на научната комисия по изкуствознание, 2003-2009 г.), водещ се под псевдонима Борисов, Георги Високов (зам.-председател на научната комисия по химически науки 2003-2006 г.) под псевдонима Жеков, Енчо Герганов (член на комисия по военни и военноинженерни науки, 2010 г.) с псевдоним Герасимов и Нансен Бехар (член на Президиума на ВАК от 2000-2009 г.) с псевдоним Огнянов.

Още четирима от ВАК са били секретни сътрудници – Антония Шиварова (член на комисия по физика и астрономия, 2000-2006 г.), Владимир Добрев (председател на комисия по физика и астрология, 2006-2009 г.), Камен Куманов (председател на комисия по биологични и микробиологични науки, 2006-2009 г.) и Стефан Радев (член на комисия по математически науки, 2003-2009 г.).

Никола Попов (зам.-председател на комисията по педагогически и психологически науки от 1990 г.) е бил “съдържател на явочна квартира” под псевдонима Триъгълника, а Крум Койчев, родом от с.Тулово (член на комисията по животновъдство и ветеринарна медицина от 1997 г.) е бил информатор.

Любопитен е фактът, че някой от цитираните членове на вече бившата ВАК, родом от Старозагорско, са продължили да работят за службите и след края на 1989 г. Коментарът в случая е излишен.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА
-

share button

1 коментар on “Десет учени и интелектуалци от областта са сътрудничили на ДС”

  • Жеката wrote on 17 юни, 2011, 16:57

    Браво Йовке, ти си единственната истинска журналистка която продължава да вади достословни факти без излишни коментари, завъртелки или глуави пр методи. Тези мизерници трябва да се разобличат, кой знае, сигурно до преди няколко месеца са продължавали да доносничат!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн