Ford празнува юбилей с обиколка из страната

STZAGORA.NET

Форд модел Т от 1912 г.

Кавалкада от автомобили Ford ще премине през Стара Загора в петък. В 16 часа шествието ще тръгне от магазина на “Мото-Пфое”, ще мине по главната улица на града и ще спре за кратко изложение на площада пред Oбщината. В началото и в края на колоната ще се движат два ретро автомобила Ford – Model Т и Model А, а в средата – най-новите модели на марката – Fiesta, Focus и Mondeo.

Миналото, настоящето и бъдещето на марката, събрани на едно място, ще шестват тържествено из страната по случай 100 години Ford в България и 20 години “Мото-Пфое”. Обиколката “100 години по-късно” е най-мащабната от поредицата фирмени прояви, посветени на двата юбилея. Тя представлява повторение на първата автомобилна обиколка на България, осъществена през далечната 1911 г. от братовчедите Методи и Марин Лъскови и техния шофьор Димко Ангелов. Обиколката е продължила 22 дни с маршрут София – Бургас – София. Според документите, запазени от онези години, тя е предизвикала невероятен интерес във всички градове, през които е преминала. Навсякъде местните вестници са давали описания на автомобила, а много от българите тогава за първи път са видели автомобил.

Офисът в Стара Загора също празнува рожден ден. Филиалът е открит на 15 юни 1993 година и в сряда навърши 18 години. “Любопитно е, че банка от Асеновград купи първата кола от нашия офис” – сподели Кирил Илиев, мениджър на комплекса в Стара Загора. Общо 1500 автомобила е продал местният филиал, каза още той.

Кавалкадата потегля от София днес. Стартът ще бъде даден на пл. “Александър Невски” от праправнучката на Хенри Форд – Елена Форд, градоначалника на столицата Йорданка Фандъкова и членове на правителството. Ще премине през 12 града, като пристигането на колоната във всяко населено място ще се съпровожда от парад на автомобилите до централния площад, където ще бъдат излагани, а кметът на всеки град ще получи почетния знак на обиколката “100 години по-късно”. Последната спирка ще бъде на 23 юни в Плевен.

Славка ДЯКОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн