Днес се сбогуваме с Йонка Георгиева

STZAGORA.NET
Поклонението пред паметта на говорителя на Областната дирекция на МВР – Стара Загора, Йонка Георгиева ще бъде днес (четвъртък) от 11 часа в сградата на дирекцията. До 9 часа вчера никой от колегите журналисти не искаше да повярва на жестоката новина. Надявахме се да е грешка. Но грешката се оказа жесток факт!

Йонка Георгиева загина при жестоката катастрофа на aвтомагистрала “Тракия”. Тя бе един от пътниците в автобуса на фирма “Бургас тур 90″, който се преобърна и се запали в 1 часа на 15 юни на 126-я километър на магистралата. Пътувала е за Стара Загора след служебна командировка в София.

Както вече стана известно, след катастрофата на място са загинали шестима пътници. Йонка е била откарана в болница в Пловдив в тежко състояние, където е починала. Днес съпругът й, дългогодишен служител в системата на МВР (понастоящем пенсионер), е бил повикан в Пловдив за разпознаване на трупа.

По информация на директора на ОДМВР комисар Алекси Алексиев в автобуса е пътувала още една старозагорка, която за щастие е невредима.

До редакционното приключване на броя информационните агенции, позовавайки се на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, съобщиха, че оцелелият при катастрофата шофьор на автобуса може да получи от 5 до 15 години затвор. Следственото дело е възложено за разследване на двама опитни следователи. Експертите са установили счупване на предна греда на автобуса. Преди инцидента автобусът е спирал за кратко време само на едно място, вероятно за да разтовари пътник. Сред загиналите е и вторият водач на автобуса.

Идентифицирани са всичките осем загинали, сред които е и 14-годишно дете. С разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов са били мобилизирани всички областни дирекции, от чиито региони са пътували пътници в автобуса. Още сутринта е бил обявен телефон за връзка на близките с областните дирекции, за да се извърши идентифицирането на пътниците. Последно е идентифицирано 20-годишното момиче, което е починало в пловдивската болница.

Две са възможните версии за пътния инцидент, според окръжния прокурор на Пловдив. Едната е, че инцидентът е причинен в резултат на човешка грешка, а втората – в резултат на техническа неизправност. Има вероятност шофьорът да е заспал, като се има предвид часът от денонощието. По време на разпитите той е казал, че е загубил управление, но не може да си обясни как е станало това. По-голяма част от разпитаните пътници в автобуса също не могат да си обяснят как точно се е случил инцидентът, съобщи агенция “Фокус”.

Автобусът, който е на 23 години, е минал технически преглед през март. Взета е и проба за алкохол на шофьора и тест за наркотични вещества. Според транспортния министър освен счупената греда е имало и 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума. Причината на трагедията тепърва ще се изяснява. Последната информация на МВР гласи, че девет от пътниците остават на болнично лечение.

По решение на правителството днес е ден на национален траур за загиналите при тежката катастрофа. Една от тях е нашата непрежалима колежка – говорителят на ОДМВР-Стара Загора Йонка Георгиева, чиято професионална кариера изцяло е преминала в правораздавателната система.

“Скъпи колеги. Това е най-трудното и тежко послание, което ми се е налагало да пиша. Вероятно повечето от вас вече знаят истината, която отказваме да приемем – нелепата смърт на Йонка. За първи път думите не стигат, за да изразим мъката си. Затова нека помълчим, да запомним хубавите моменти, прекарани заедно, и да отдадем своята почит към паметта й.” Това беше началото на полицейския бюлетин, изпратен вчера до медиите от колежките на Йонка в ОДМВР. Те ни припомниха, че Йонка е родена на 6 октомври 1964 г. в Ивайловград. Завършила е СУ “Св.Климент Охридски”, специалност “Психология”. Започва работа в МВР през 1983 г., в паспортната служба на ОДМВР – Стара Загора, от 1 май 1998 г. е говорител на МВР в Областната дирекция в Стара Загора.

Два пъти е награждавана от министъра на вътрешните работи с “обявяване на благодарност” – през 2002 и 2004 г. Зад гърба си има редица реализирани проекти, които промениха облика на ОДМВР – Стара Загора. Неуморни усилия тя посвети на установяването на трайно партньорство с различни организации и институции за обединяване на съвместните им усилия в полза на обществото. Йонка Георгиева въведе в практиката на говорителите многобройни инициативи, които от регионално ниво постепенно се развиха в национален план и вече са част от работата на много институционални говорители в страната.

Трудно ще се простим с нея днес. Много трудно!

Материала подготви:
Йовка ВЕЛИКОВА

* * *

Във връзка с обявения национален траур по повод тежката катастрофа на Автомагистрала „Тракия”, при която загинаха 8 човека, кметът на Община Стара Загора отменя всички тържествени прояви на 16 юни (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на Общината.
Проф.Танчев изразява своята дълбока съпричастност към семействата и близките на пострадалите в трагичния инцидент и приканва всички граждани да бъдат съпричастни към тази голяма трагедия.
В деня на национален траур флагът на Република България пред сградата на Община Стара Загора ще бъде спуснат наполовина.
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн