Започна Празникът на розата и минералната вода в Павел баня

STZAGORA.NET
С отриване на фотографска изложба “45 години от първия Национален празник на розата 1966 г.” вчера в Павел баня започна традиционният Празник на розата и минералната вода. Традицията за отбелязване на празник, свързан с поминъка на жителите от общината, е възстановена през 2005 г., когато по идея на кмета Станимир Радевски се провежда първият Празник на розата и минералната вода.

Едно от централните събития в тържествата е изборът на “Царица Роза”, който тази година ще се проведе на лятната сцена в центъра на града. За разлика от други подобни конкурси, тук жури е публиката, а избраната “царица” става представително лице на общината за периода до юни 2012 година. В конкурса могат да участват момичета от 18 до 24 години.

Част от програмата е Международният фолклорен фестивал, който се провежда за седма година. Организатор е общинският фолклорен ансамбъл “Детелини” и досега в него са участвали танцови ансамбли от България, Гърция, Турция, Македония Грузия, Индонезия и Русия. През тази година жителите и гостите на Павел баня ще станат още един път свидетели на богатството от багри и ритми на представяните пред тях песни и танци на ансамблите “Русская фантазия” и “Жемчужина” от гр. Лиски – Русия, състави и ансамбли от България. Освен концертните изяви на съставите, е предвидено и дефиле на участниците.

В събота на плажния комплекс ще бъде открито “Плувно лято ’2011″. Тогава ще бъде избран и “Цар на минералната вода”. Той се избира от участничките в конкурса за “Царица Роза”. От 2004 година в Павел баня се провежда “Плувно лято” и от тогава са обучени над 150 млади плувци, голяма част от които печелят призови места на областни състезания.

Привечер централният площад ще се превърне в своеобразна изложба на открито. За първи път тази година всички 13 населени места от общината – градът и 12-те села, ще имат свои кътове на площада. Така гостите ще могат да се докоснат до бита, културата и традициите на региона, както и да опитат някое от традиционните ястия за всяко от селата. В специалното кулинарно шоу пък ще покажат майсторството си възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство.

Богатата съботна програма включва още шествие с песни и танци по улиците на града с участие на Мотоклуба, всички танцови колективи и кукерски състави. В карнавалните игри ще се включат кукерските състави от общината и участниците в Международния фолклорен фестивал. Повече от 300 са кукерите в общината. В този край ги наричат старци, а празникът, който се прави всяка година на Месни и Сирни заговезни – Карнавала. Кукерските състави от общината имат награди от много карнавали на маскарадните игри.

В неделя сутринта в розовия масив край Павел баня ще бъде отслужен водосвет. С участието на фолклорни състави ще бъде представян ритуалът “Розобер”. На територията на общината се отглеждат над 6000 дка българска маслодайна роза, а повече от 2000 дка са другите етеричномаслени култури – лавандула, мента, анасон.

След розобера следва още един ритуал – “Розоварене”, при който ще бъдат представени традиционни и съвременни методи. В общината има девет действащи розоварни. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи, които могат да се запознаят с производството на розово масло и розова вода, да научат любопитни неща за розата и района.

Празниците ще завършат в неделя вечерта. На лятната сцена е концертът на участниците в Международния фолклорен фестивал и връчването на наградите. Финалът по традиция е народно веселие.

Яна КАМЕНОВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн