Нямало опасни мечки в региона

STZAGORA.NET

Хванатото в капан мече, което след намеса на РДГ и полицията бе освободено.

“Засега няма данни за опасни мечки на територията, контролирана от Регионалната дирекция на горите (РДГ)”, съобщи за “Старозагорски новини” директорът на РДГ – Стара Загора инж.Петър Заяков. Той уточни, че поради сравнително топлото време през пролетта мечките са се събудили по-рано от зимния си сън, но засега успяват да утолят глада си на хранилките, които поставят ловците или горските надзиратели за подхранване на дивеча.

Именно наличието на храна според директора на РДГ ги правело неагресивни, затова още нямало случаи на нападения върху хора или домашни животни. Скоро се очаква да се появят горските плодове, които са основната им храна и поради това не се очаква тяхното слизане към населените места. Инж.Заяков каза още, че с настъпването на летните горещини мечките се ориентират към районите с по-голяма надморска височина, които по принцип са по-слабо населени.

На територията, контролирана от РДГ – Стара Загора в момента живеят 56 мечки, но се очаква техният брой да нарасне след размножителния период. Тази година няма регистрирани случаи на бракониерски набези към тях. Такива е имало през 2010 г., когато двама бракониери хванаха мечка в капан. Животното бе спасено след бързата намеса на РДГ и полицията.

Иван ПЕТРОВ
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн