Започна розоберът в Казанлъшко

STZAGORA.NET

Берачите ще получават по 50 стотинки за килограм цвят

Розоберът в Казанлъшко започна в сряда, 25 май. Първи в масивите влязоха берачите от Кънчево и Ясеново. Тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят започна със седмица по-късно от миналата година заради лошото време. Розопроизводителите се въздържат от прогнози за тазгодишната кампания заради многото неизвестни. За голяма част от тях годината няма да е нито от лесните, нито от най-добрите заради многото въпросителни в бранша. Масово розопроизводители и розопреработватели се въздържат от прогнозни цени. Единственото ясно е, че се работи по въпроса за единна цена за розоберачите – 50 стотинки за килограм набран розов цвят.

Според розопроизводители цената, която се очаква да получат от розоварните за килограм предаден розов цвят, ще варира в широки граници – от 1.20 до 1.60 лева, други предвиждат 1.60-1.80 лв.

И през тази година се запазва тенденцията за намаляване цената на розовото масло от 3800 евро за килограм, основно заради конкуренция на производства от други държави.

Деляна БОБЕВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн