В МБАЛ “Киркович” 23-ма началници на отделения – нелегитимни

STZAGORA.NET

До този прецедент се стигна, след като новият Съвет на директорите отмени обявен конкурс, без да насрочи нов

Най-голямата болница в Старозагорска област – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” може да остане без акредитация, тъй като 23-ма началници на отделения са нелегитимни. Техният мандат е изтекъл на 30 април т.г., а в близко време не се очертава провеждането на конкурс за титуляри, съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения.

До този прецедент се стигна, след като новият Съвет на директорите на болничното заведение със свое решение под 1 отмени обявен за целта конкурс, без да насрочи дата за нов. И не само това…

Решението за провеждане на конкурси за 23-ма началници на отделения в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” с изтекъл мандат де юре и де факто е обявено във вестник “Старозагорски новини” на 3 май т.г. В него са описани всички условия, включително и формата на провеждането им – представяне на писмен проект за организация на дейността и развитие на (съответното) отделение, съгласно действащата нормативна уредба. В продължение на две седмици документи са подали много лекари. Но вместо конкурсите да станат факт, на 19 май в МБАЛ “Киркович” се провежда разширен Медицински съвет заедно със Съвета на директорите, на който няколко началници на отделения (по непотвърдена информация – трима-четирима) се обявяват против, а един от тях дори предлага конкурсите да се проведат след кметските избори. След близо петчасово заседание, проведено същия ден, Съветът на директорите (с два срещу един гласа) излиза с Решение 1 (б.р. първото взето решение от настоящия Съвет) за отмяна на конкурсите, под предлог, че е възникнало напрежение в част от началниците на отделения. В решението обаче липсва нова дата за провеждането им и се предлага при бъдещи такива, те да се проведат от РЗИ и независим юрист… Тоест в абсолютно противоречие на Търговския закон, след като МБАЛ “Киркович” е самостоятелно търговско дружество и РЗИ няма нищо общо с него. От друга страна пък, при създалата си ситуация, няма как да бъдат назначени временно изпълняващи длъжността началници на 23-те отделения, тъй като няма насрочена дата за нови конкурси.

Но пък за сметка на това точно в РЗИ (за пръв път от съществуването на болницата) на 15 април т.г.беше проведено извънредно Общо събрание на акционерите за избора на настоящия Съвет на директорите. А новоизбраните му членове веднага декларираха пред медиите, че ще работят за благото на МБАЛ “Киркович”. Е, това ли е работата им за благото на пациентите, ползващи най-голямото лечебно заведение в областта???

Йовка НИКОЛОВА
Б.Р. Поради празничния ден вчера председателят на Съвета на директорите Зоя Вълева не беше открита за коментар.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн