Над 20 000 старозагорци участваха в шествието за 24 май

STZAGORA.NET
На най-големия български ден – 24 май, Стара Загора се превърна в истинска столица на духа. В зелената ранна утрин най-напред празнично запяха църковните камбани. След тях улиците се огласиха от фанфарните музики с великия български химн в прослава на светите солунски братя Кирил и Методий.

Като огромна пъстроцветна поляна беше разцъфнал общинският площад. Над 3000 дребосъци от 25-те детски градини на хилядолетна Стара Загора трепетно очакваха да започне дългоочакваното и дни наред подготвяно събитие.

Точно в 10 часа сборният градски хор запя “Хубава си, Татковино” и “Мила Родино”!

Носителите на тазгодишната общинска награда “Анастасия Тошева” издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европа. Удостоените с тази висока чест бяха Жана Минчева, директор на Начално училище “Димитър Благоев” носител на колективната награда, д-р Камен Ябълкаров – директор на ПГ по ветеринарна медицина “Ив.П.Павлов” – носител на индивидуалната награда и Иванка Сотирова, директор на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, носител на наградата “Свети Иван Рилски” на МОНМ за тази година.

В небето полетяха бели, зелени и червени балони с буквите от българската азбука.

“Този ден идва от миналото и принадлежи на бъдещето. А днес, сега, тук – ние заявяваме нашата решимост да устоим, да съхраним и пренесем просветеността и духовното просветление чрез знанието”, каза в приветственото си слово кметът на Общината проф. Светлин Танчев.

Той пожела на дейците на просветата и културата, на хората на словото и духовността, на децата на Стара Загора – от все сърце – здраве и жизнени сили, за да пренесат светлината на днешния ден в утрешния.

Сред официалните лица за празника бяха депутатите Живко Тодоров, Недялко Недялков и Нели Калнева, общински съветници и партийни лидери от всички политически сили, представени в местния парламент.

За 11-та поредна година празничното шествие премина по централния бул.”Цар Симеон Велики” начело с кмета на Общината. Официалните гости водеха за ръка талантливите второкласници от “а” и “б” класове на Шесто основно училище “Свети Никола”, два пъти носители на I награда от Международния фестивал на театрите на руски език в столицата.

Над 20 000 ученици, учители, университетски преподаватели и студенти дефилираха с много усмивки, знамена, цветя и хубаво настроение. Заедно с тях преминаха и випускници от 1961 г.

В блока на дейците на изкуството и културата публиката, препълнила от двете страни ларгото, отново аплодира артистите от Театъра, Операта и Кукления театър, библиотечните и читалищните дейци. В шествието бе и най-малкият участник – 4-месечният Мартин, син на актьорите от Драматичен театър “Гео Милев” Димитър Живков и Милена Сотирова.

Внушителното шествие завърши с традиционното българско хоро, завъртяно от Ансамбъл “Загоре”.

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн