За 20 дни трудовите инспектори установиха 414 нарушения

STZAGORA.NET
При направените за първите 20 дни на май 77 проверки са установени 414 нарушения на трудовото законодателство, съобщи Йордан Йорданов – началник-отдел “Административно, информационно и правно обслужване” в Областната дирекция “Инспекция по труда” в Стара Загора. В повечето случаи – 284, става въпрос за пропуски по Закона за здравословни и безопасни условия на труд или осигуряването им от страна на работодателите.

Със законността на трудовите правоотношения са свързани 130 нарушения, като най-често се установява започване на работа без трудов договор, липса или закъснение на уведомленията до НАП. Констатирани са 20 такива случая. 12 са нарушенията на работното време, един работник е полагал неправомерно извънреден труд. С новото изискване за изготвяне на предварителни графици за ползване на отпуските не са се съобразили 12 работодатели.

Прави впечатление, че намаляват забавените плащания от страна на работодателите – през май установената сума е 5752 лева. Издадените наказателни постановления са на стойност 25 750 лева, а през април от санкции в хазната са постъпили 46 хиляди лева.

Леко увеличение на трудовия травматизъм се отчита от началото на годината – регистрирани са 62 злополуки, при 47 за същия период на миналата година. Има един смъртен случай при три за миналата година.

Таня ИВАНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн