Жан Виденов, Красимир Премянов, Минчо Йовчев, Васил Недев, Валентин Вацев и др. дойдоха на премиерата на новата книга на Георги Захариев в Казанлък

STZAGORA.NET
На 20 май в камерната зала на Дома на културата “Арсенал” в Казанлък се състоя премиерата на новата книга на Георги Захариев “Разломно време” (издателство “Зора”, 2011 г.). На близо 500 страници в нея авторът е събрал свои спомени, статии и интервюта от двете десетилетия след 10 ноември 1989 г., както и речи, изказвания и предложения на различни форуми на БСП.

С обстоен анализ книгата представи Минчо Йовчев, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП и първи ръководител на Старозагорски окръг и на голямата Хасковска област в последните години на социализма.

Премиерата на “Разломно време” уважиха експремиерът Жан Виденов, председателят на Федерация “Открит форум” в БСП Красимир Премянов, проф.Ангел Димов, бившият първи секретар на ОК на БКП в Стара Загора Васил Недев, председателят на партия “Нова зора” и главен редактор на едноименния вестник Минчо Минчев (който води представянето на книгата), политологът Валентин Вацев, председателите на Общинския съвет на БСП в Раднево и Казанлък Иван Кънев и Иван Гороломов, както и други знакови фигури в българския политически живот през последните десетилетия.

Дойдоха и много хора от Казанлък и от с.Кънчево, където Георги Захариев е председател на земеделската кооперация. В препълнената зала бе и кметът на Казанлък Стефан Дамянов. Много от присъстващите казаха топли думи за автора и изразиха задоволството си от това, че са били дълги години другари по работа и по съдба с Георги Захариев.

Всички, дошли на премиерата, получиха по екземпляр от книгата.

Георги Захариев

* * *

Георги Захариев е дългогодишен деец на БСП. Бил е директор на Междуокръжната партийна школа в Стара Загора, секретар на Общинския съвет на БСП в Раднево и председател на профсъюзната организация в миньорския град, председател на Общинския съвет на социалистическата партия в Казанлък в периода 1990-1996 г. и народен представител в 37-то Народно събрание.

Като един от учредителите на Национално движение “Русофили” в момента е лидер на общинския му съвет в Казанлък.

От 2006 г. досега е председател на кооперация “Единство” в с.Кънчево, област Стара Загора. Миналата година излезе и книгата му “Кооперативното земеделие в с.Кънчево – спомени и документи”, отпечатана в старозагорското издателство “Лаген”. Тя съдържа потресаващи подробности за начина, по който беше унищожено българското селско стопанство от така наречените “ликвидационни съвети”  в началото на  90-те години на ХХ век.

На трибуната – Жан Виденов. До него – Минчо Йовчев, Минчо Минчев и авторът Георги Захариев.

* * *

Мнения за Георги Захариев и книгата му, изказани по време на премиерата:

Водещият Минчо Минчев: Имахме дом, слънчев дом, а сега живеем в колиба. Затова трябва да се даде политическа оценка на 20-те години преход, на компромисите, които БСП извърши в името на гражданския мир, и на бащите на прехода. С книгата си Георги Захариев прави точно това. Затова “Нова зора” сложи името си под неговия ръкопис. Дори дадохме ред на книгата с предимство, за да излезе по-бързо от печат… Стремителното плъзгане на България към дъното започна през 1997 г. Сега е нужна единен национален фронт срещу людоедската политика на изтребление на българския народ. Тогава старите бойни коне на партията ще застанат на своя пост.

Докладчикът Минчо Йовчев: Книгата разказва за нашите грешки и заблуди през последните 20 години. Преходът се оказа Трета национална катастрофа. Луканов изпитваше силна неприязън към Георги Захариев.

Проф.Ангел Димов: Георги Захариев е социалистически съзидател. Той е борец за спасяване на партията,  за социализъм. Само на пръв поглед всичко е изгубено, България я смятат за чуждестранна провинция. Сега сме васална държава – други командват… В Народното събрание през 1994 г. имаше над 30 души фракция на Луканов. Като се изказват – гледаш, уж социалист, а говори друго.

Жан Виденов: Георги Захариев е образец за съратник и другар. Хора като него са шансът, че България ще я има. Той не познава поражения. Вземал съм го за пример да не унивам, да не се отказвам от обществена позиция. Историята ще покаже на чия страна ще е голямата победа.

Красимир Премянов: Все по-малко стават хората, които дават принципна оценка в нашето общество. Георги Захариев е един от тях. Всяко досегашно ръководство бягаше от оценка на постиженията на социализма.

Иван Кънев: Над 10 години от пътя на Георги Захариев преминаха в Раднево. Той направи много за радневския край.

Валентин Вацев: Георги Захариев е политически воин. Борец първа категория е. Той винаги е прав. Отхапал е много глави. Един “зимен” социалист като него струва колкото 40 “летни”, който са активни само когато партията е на власт. “Зимните” действат, когато всичко е вледенено. А последните 20 години в България беше само зима. Огромен бе процентът на хората, които искаха да са едновременно и живи, и прави. Когато трябваше да се избира, той избираше да сме прави. Тази книга има за какво да се чете и ще се чете много.

Георги Захариев (след като благодари на всички, които са го подкрепили за написването на  “Разломно време”: На десните книгата няма да им се хареса.

В края на продължилата два часа и половина среща – очакваните автографи от автора Георги Захариев.

-

Част от препълнената зала.

-

Красимир Премянов се е зачел в “Разломно време”.

- - - - - - - - - - - - - *

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн