Президентът дойде в Стара Загора на Кръгла маса за земеделието


Президентът Георги Първанов участва днес в Стара Загора в национална кръгла маса под надслов “Българското земеделие – състояние, проблеми, перспективи”. На форума в хотел “Мериан палас” дойдоха бившите министри от Тройната коалиция Миглена Плугчиева и Валери Цветанов, депутатът от левицата и бивш министър на здравеопазването д-р Евгений Желев, председателят на БЗНС „Ал. Стамболийски” Спас Панчев и на Земеделския народен съюз Стефан Личев, зам.-председателят на ЗНС Евгений Жеков, ректорът на Тракийския университет проф.Иван Станков, кметът на Казанлък Стефан Дамянов, лидерът на общинската организацията на БСП в Стара Загора доц. Бойчо Биволарски, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев,  учени, фермери и земеделци от региона и др.


Кръглата маса се обедини около виждането, че българското селско стопанство е в криза, непозната през последното столетие. Земята е раздребнена до крайност, животните са по-малко отвсякога. Говедата, достигали в предишни периоди до 2 млн. броя, сега са 530 хиляди, свинете от 4,5 млн. са 600 хил., овцете от 6 млн. са паднали на 1,5 млн.

Сред направените на Кръглата маса изводи са нуждата от държавна подкрепа  за насърчаване на дребните и средни земеделски стопани с акцeнт върху младите фермери, насърчаване изграждането на микропредприятия и източници на алтернативна заетост по селата, рязко подобряване на условията на живот в селата, приемане на нова данъчна и осигурителна политика за българското земеделие. Нужна е и спешна реформа в държавната администрация в земеделието, както и незабавно обявяване на българската позиция в преговорите с Европейската комисия за обща селскостопанска политика на ЕС до 2020 г. и за ускорено изравняване на субсидиите във всички страни-членки на Съюза.

На основата на проведената дискусия и направените изводи се налага мнението, че е необходима качествено нова държавна политика за развитие на ефективно и конкурентно българско земеделие.

* * *

Познати отдавна истини предъвкваха участниците в кръглата маса по въпросите на земеделието, която се проведе на 21 май в Стара Загора. Организираният от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Земеделски съюз “Александър Стамболийски” национален форум събра в залата на “Мериан палас” представители на академичните среди, на браншови организации в областта на селскостопанското производство, политици и граждани.

Тук бяха председателят на Постоянното присъствие на ЗНС Стефан Личев, неговият заместник Евгений Жеков, членът на Висшия съвет на БСП Меглена Плугчиева, народните представители от “Коалиция за България” д-р Евгений Желев и Спас Панчев, както и общинският лидер на БСП доц. Бойчо Биволарски. Въпреки най-високото държавно представителство в лицето на президента Георги Първанов, от кръглата маса отсъстваха представители на изпълнителната власт и председателят на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, за които организаторите твърдят,че са били поканени.

Участниците във форума изразиха мнението, че от началото на демократичния преход до сега държавата е абдикирала от земеделието, а д-р Мирослав Найденов от министър на земеделието се е превърнал в министър на храните.

“Днешната дискусия очерта тежка, драматична картина. Тя произтича от недалновидната политика. Основната причина за това е, че криворазбраният либерализъм на държавата като нощен пазач не проработи”, заяви в речта си президентът Първанов. По думите му е нужна радикална промяна в политиката на селскостопанското производство и най-вече формиране на работеща стратегия за развитие на селското стопанство.

Според Първанов наложително е незабавно да бъде обявена българската позиция в преговорите с Европейската комисия за Общата селскостопанска политика на ЕС до 2020 година и за ускорено изравняване на субсидиите във всички страни-членки на Съюза – нещо, с което държавата ни отдавна се е заела.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн