Излъгали за УСШ

STZAGORA.NET

Спортното министерство не знаело за намеренията на СК “Бадминтон” – Стара Загора

В писмо-отговор до ръководителите на седемте спортни клуба, ползващи базата на бившата Ученическа спортна школа (УСШ), Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) заявява, че в него “не е постъпвал проект от СК “Бадминтон” – Стара Загора, за финансово подпомагане по Наредба Н-1 от 08.02.2007 година (за условията и реда за финансово подпомагане от МФВС на спортни дейности)”.

Писмото бе огласено вчера в Стара Загора на специална пресконференция от ръководителя на Клуба по бойни изкуства “Сан да” Маноил Манев. Според него старейшините, взели решението за безвъзмездно предоставяне сградата на УСШ за еднолично ползване от СК “Бадминтон”, са били откровено излъгани. На тях им било заявено, че МФВС участва в съвместен проект с клуба. Манев уточни, че писмото-отговор е подписано лично от министър Свилен Нейков, което изключва каквато и да е възможност за спекулации.

Ръководителката на клуба по художествена гимнастика “Елит” Кремена Ангелова осъществи на пресконференцията мобилна връзка с председателя на федерацията Мария Гигова, която в емоционално изказване осъди решението на общинските съветници.

Някогашната прима на гимнастическия подиум обвини старозагорските старейшини, че с действията си обезглавяват художествената гимнастика в Стара Загора. Тя съобщи още, че само след десетина дни националният ни ансамбъл, в чийто състав е и старозагорката Мирела Георгиева, ще се бори за медали на европейско първенство в беларуската столица Минск. Гигова бе категорична, че зала УСШ трябва да остане за 3-те клуба по този спорт, като подчерта, че дори при тези обстоятелства тя ще бъде недостатъчна за нуждите на гимнастичките.

Към ръководителите на художествената гимнастика в Града на липите се присъединиха и треньорите по баскетбол, акробатика и традиционни бойни изкуства. Всички те бяха категорични, че техните възпитаници са допринесли за спортната слава на Стара Загора в не по-малка степен от бадминтонистите. А Маноил Манев в прав текст заяви, че по този начин общинските съветници рушат последната бариера на патриотизма – българския спорт. Той осъди членовете на постоянната комисия по младежки дейности и спорт към ОбСЗ, че заедно с представители на СК “Бадминтон” са ходили в МФВС, за да лобират за клубния проект. Според него това се случвало за първи път в историята на старозагорския спорт и представлявало откровено негативен прецедент.

Присъстващите на пресконференцията спортни деятели заявиха, че повече няма да измъчват своите възпитаници да ходят по протести, тъй като това ги отклонявало от тренировъчния и учебния процес. Те обаче изразиха благодарността си към областния управител Йордан Николов, който на 4 май т.г. отмени въпросното решение на Общинския съвет точно заради липсата на становище от страна на спортното министерство.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн