На 15 юни освобождават Ковачки от Съвета на настоятелите на Тракийския университет

STZAGORA.NET

Проф.Иван Станков

“Съветът на настоятелите на Тракийския университет ще освободи от състава си бизнесмена Христо Ковачки на заседанието си през юни тази година – съобщи вчера на брифинг ректорът проф. Иван Станков. – От началото ние разчитахме много на него, че ще подпомогне финансово университета. Според уговорката всички настоятели трябва да бъдат и спонсори. Той пое ангажименти, даде гаранции, но оттогава само на едно-единствено заседание е присъствал. След това изпрати на две заседания човек, който да го представлява, и оттам нататък загуби интерес към нашия университет и съвсем се отказа. При това положение той се е самоизключил.

Той е избран от Академичния съвет, а при нас процедурите са такива – който го е избрал, той трябва да го освободи.

На заседанието, което ще стане на 15 юни, ние ще освободим г-н Ковачки, който има и присъда и не може да заема тази длъжност. На негово място ще изберем нов член на Съвета на настоятелите. Намерението е да бъде местен човек”, коментира ректорът на ТрУ.

На зададен въпрос относно статута на бившия социален министър Емилия Масларова в ръководни органи на университета ректорът обясни, че тя не е била и не е член на настоятелството. Нейното назначаване за преподавател в ТрУ (б.р. – за което първи съобщи “Старозагорски новини”) е станало след обявяване на конкурс от Медицинския факултет, който се провежда от Специализиран медицински съвет в София, след което минава през ВАК, който утвърждава кандидатурата, и най-накрая се “спуска” решение за назначение.

“Непрекъснато ми се поставя въпроса “защо я държите”, но г-жа Масларова няма присъда и нямам никакво основание да я уволня”, уточни ректорът.

Съветът на настоятелите се състои от седем души с председател проф. Иван Божков, представител на просветното министерство е Никола Бабанов, студентката Елена Буюклиева и бизнесмените Иван Ангелов, Румен Караманов и Николай Далаков. Най-сериозен спонсор е Николай Далаков, който е дал доста средства за акредитация на лабораториите в Аграрния факултет.

Разкриват филиал по медицина на ТрУ в Хасково

“Днес (б.р. – 18 май) премиерът Бойко Борисов изпълнява дадената от него дума и на заседание на Министерския съвет ще се реши откриването на филиал на Тракийския университет по медицина – съобщи вчера на брифинг ректорът проф. Иван Станков. – Въпросът е обсъждан на една от предишните визити на министър-председателя в Стара Загора и е подсигурен финансово със съгласие на вицепремиера Симеон Дянков.”

Филиалът е за обучение на медицински сестри и акушерки за степен бакалавър. Курсът на обучение е 4-годишен. Приемът ще се осъществи с допълнително постановление от Министерския съвет още за новата 2011/2012 г. за 50 сестри и 30 акушерки. За сведение – в старозагорския филиал към Медицинския факултет се обучават годишно 50 медицински сестри и 25 акушерки.”

Проф. Иван Станков сподели, че в продължение на три години ръководството на университета е обгрижвало и съхранявало базата на бившия колеж в Хасково. Сега тя е напълно готова да приеме първите студентки.

Особено голям интерес към филиала проявяват турски граждани, които са готови да заплатят 2000 евро годишна такса за обучение. Преподавателите са от старозагорската алма матер. Те ще бъдат превозвани ежедневно за занятия в Хасково.

Росица РАНЧЕВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн