Хранителен обект работил месеци без разрешително

STZAGORA.NET
Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора (ОДБХ), затвори втори щанд за кулинарни продукти на Централния кооперативен пазар в областния град в рамките на една седмица. При извършена проверка на 12 май т.г. в обект, находящ се на ул.”Пазарска” и ул.”Г.С. Раковски”, е установено, че той не отговаря на никакви изисквания. Оказало се дори, че обектът няма издадено каквото и да е било разрешително за дейност. Инспекторите от ОДБХ са наложили възбрана на 12 кг кулинарни продукти и са ги предали за унищожаване в екарисаж. Сигналът е бил подаден по горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните 070012299, уточни директорът на ОДБХ д-р Генади Ганчев.

Щандът, който се посещава ежедневно от доста старозагорци, всъщност е част от общото тяло на дървено заведение, в което се предлагат най-евтините кебапчета в Стара Загора, но собствениците са различни. Служители на заведението съобщиха пред наш репортер, че са виждали чорбаджията на щанда само веднъж, въпреки че обектът работел от зимата. На него се продавала готова храна, която била носена на място в кутии.

След като от ОДБХ са установили кой е собственикът на нередовния щанд, на следващия ден е била разпоредена разширена проверка. Инспекторите от старозагорската дирекция са успели да открият и цеха, откъдето въпросният щанд се зарежда с кулинарни продукти. Той се намира на бул.”Патриарх Евтимий” зад застрахователен офис (в близост до пресечката с ул.”Княз Борис I”) в мазе. “Цехът” също е бил затворен от ОДБХ, а на намиращите се там продукти е наложена възбрана.

И тези продукти ще бъдат унищожени, но въпросът е как подобни обекти са съществували досега пред погледа на действащия доскоро контролен орган, който е издал разрешително за цеха-мазе (друг е въпросът на какво основание), но не е забелязал, че неговите продукти се търгуват на щанд, работещ абсолютно незаконно на едно от най-оживените места в Стара Загора. А колко качествени са били предлаганите продукти, знаят основно пенсионерите, които доскоро бяха редовни клиенти на вече затворения пазарски обект за готови храни.

Йовка НИКОЛОВА
Петя ПАВЛОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн