Божиите служители я карат по кодекса

STZAGORA.NET
“Старозагорската св. Митрополия в качеството си на работодател е издала съответните заповеди за всички свещенослужители, служещи в епархията, и е подписала трудови договори с всички служители, работещи в администрацията.

Гореспоменатите трудови правоотношения, по които страна е Старозагорската св. Митрополия, са регистрирани с Уведомления по чл.62, ал.4 от КТ в ТД на НАП – Пловдив (по-рано Стара Загора).” Това се твърди в изявление на Старозагорския епархийски съвет, разпространено по медиите.

Поводът е изнесена информация в отделни медии, че голяма част от свещениците и църковните служители, сред които и Старозагорската митрополия, нямат трудови договори, затова преди Великден в страната са тръгнали масирани данъчни проверки. Данните сочат, че в Българската православна църка работят около 1100 свещеници, но официално само половината от тях били осигурени. Сигналът е бил подаден от синдиката на свещениците към КТ “Подкрепа”, а лидерът на синдиката д-р Тренчев е изпратил специално писмо до НАП, в което се иска пълна проверка на църковната документация.

От Старозагорския епархийски съвет определиха информацията, изнесена от медиите, като “непроверена, невярна и тенденциозно интерпретирана”. Тя е провокирала съвета на заседание от 12 май т.г. да вземе решение да огласи действителното състояние на трудовите правоотношения, по които страна е Старозагорската св. Митрополия.

“В съблюдаване на трудовото и социално законодателство всички служители на Старозагорската св. Митрополия (свещенослужители и служители) получават навреме договорените трудови възнаграждения по ведомост, биват осигурявани, съгласно действащата нормативна уредба, и дължимите вноски (лични и от работодател) се внасят от работодателя в бюджета, като във връзка с горното своевременно се подават Декларации обр.1 и 6, реализират правото си на платен годишен отпуск и се ползват с всички права, предвидени в законодателните текстове”, пише още в изявлението на Епархийския съвет. От там твърдят, че гореизложената информация може да бъде проверена и потвърдена при справка в НАП и архива при св. Митрополия.

Това било и причината свещенослужителите от Старозагорската епархия “да не чувстват потребност и нужда от синдикална защита на трудовите си права”.

Подготви за печат:
Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн