Китайска делегация прокарва пътя за двустранни връзки в бизнеса и културата

STZAGORA.NET

До областния управител Йордан Николов (втори отляво) е членът на ЦК на Китайската комунистическа партия Ху Чунхуа, а вдясно от него (с червената вратовръзка) – извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Гуо Йеджоу.

*

Областният управител Йордан Николов прие шестчленна делегация от Китайската народна република, водена от Ху Чунхуа – член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и бивш губернатор на провинция Хъбей в автономна област Вътрешна Монголия и посланика на КНР у нас Гуо Йеджоу, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Николов приветства гостите и представи основните характеристики на област Стара Загора, като заяви, че се надява това да бъде началото на едно добро и ползотворно сътрудничество.

Ху Чунхуа обясни, че целта на посещението е да се стимулират развитието на отношенията между двете държави и регионалното сътрудничество. Той потвърди казаното от посланик Йеджоу през седмицата при посещението му при областния управител, че икономическата структура на област Стара Загора и Вътрешна Монголия има много сходства – енергетика, животновъдство, селско стопанство. „Затова приехме с желание поканата на депутата от ГЕРБ Живко Тодоров и областния управител да посетим региона”, поясни гостът. Той каза, че въпреки своите близо 24 млн. души население, автономна област Вътрешна Монголия е слабо населена, на което според него се дължи факта, че по показател Брутен вътрешен продукт на глава от населението тя е на 6-то място в Китай.

Гостът представи намеренията на правителството да се създаде трайно сътрудничество с чужди държави, като важен етап от икономическото развитие на Китай. Чунхуа акцентира специално на интереса към българското животновъдство, производството на розово масло и вино, както и на възможностите за коопрериране в областта на туризма.

Живко Тодоров обяви, че Стара Загора търси добър инвеститор за превръщането на бездействащото от години летище край града в карголетище, което може да осигури бърз достъп до 500 млн. потребители в Европа. Заедно с депутатите Нели Калнева, Недялко Недялков и Иван Колев делегацията проведе среща с кмета проф. Светлин Танчев и посети в следобедните часове „ТЕЦ Марица Изток – 2” ЕАД.
* * *

След срещата при кмета проф.Светлин Танчев китайските гости дадоха кратък брифинг за представителите на медиите.

*

С делегацията от Китайската народна република се срещна и кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев.

„Коментирахме възможностите за сътрудничество между Стара Загора и област Вътрешна Монголия, въпреки че сме наясно, че мащабите са много различни” – каза след срещата пред медии от града проф.Светлин Танчев.

„Имахме разговори вчера в Министерството на финансите. Смятам, че България има атрактивни и добри условия за инвестиции. От своя страна област Вътрешна Монголия за миналата година има икономически растеж от 17% – огромен потенциал, който може да бъде изнесен” – съобщи на брифинга Живко Тодоров, депутат от ГЕРБ и областен координатор на партията, която е организатор на посещението на делегацията от Република Китай в страната ни.

„Надявам се, че това посещение ще даде добро начало на едно по-нататъшно сътрудничество, защото смятаме че има такъв потенциал. За нас представлява интерес вашето производство на розово масло, вино, кисело мляко.” – каза г-н Ху Чунхуа. Той представи накратко областта Вътрешна Монголия, която е с население близо 24 млн.души и площ от 1 млн. 180 кв.км. Развивайки енергетика, областта произвежда 0,7 млрд.тона въглища от 3,2 млрд.тона общо за Китай. „През миналата година стигнахме и до 68 000 мегавата на час производство на електроенергия. От модерната вятърна централа имаме производство пък на 1000 мегаватчаса електроенергия. ” – уточни г-н Ху Чунхоа.

Пред медиите Посланик Гуо Йеджоу изрази задоволство от развитието на българо-китайските отношения в областта на търговията, образованието, културата. „Само от началото на тази година 10 делегации от Китайската народна република имаха тук важни разговори и срещи. Непрекъснато се задълбочава взаимното доверие и обмен между двете страни” – каза посланик Йеджоу.
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн