Доктор Георги Узунов, директор на Дом “Майка и дете”: Наша работа и дълг е да помогнем

STZAGORA.NET

Интервюто е изпратено до stzagora.net от www.framar.bg

Д-р Георги Узунов

Данните на статистиката са шокиращи – 10 % от децата в България се раждат с някакъв проблем. Често родителите нямат възможност да поемат отговорност, защото ежедневната грижа изисква пари и вниманието на специалист. Тогава в помощ на семействата идват домовете за медико-социални грижи, управител на един от които е доктор Георги Узунов. Екип на Фрамар посети центъра и се запозна с един прекрасен човек, отдаден на това да помага на децата в едно трудно за всички време.

- Моля, представете се за читателите на Фрамар. Кой е д-р Георги Узунов?
- Роден съм в град Стара Загора, на 57години съм, израснах в семейство на медици. Професионалният ми път започна преди 30 години. Започнах работа в Педиатрията, работил съм интензивна педиатрия в продължение на 10 години, след това започнах работа в Окръжна болница, после станах завеждащ Отделението за недоносени бебета към ДМСГ, а от януари 1997год. съм директор на ДМСГ. Моята първа специалност е Детски болести, втората ми специалност е Стопанско управление, защитил съм Магистърска степен по Стопанско управление и Здравен мениджмънт. Имам редица научни публикации в родния и чуждия печат, както и голям стаж в чужбина.
-  Представете ни “Дома за медико – социални грижи”, който оглавявате?
- Това е един от водещите домове в страната и то най-вече по отношение на иновациите в медицинската дейност.
- С какво се занимават специалистите в дома?
- Нека да започнем със социалната част, защото хората най-често си мислят, че при нас има просто изоставени деца… Със социални проблеми са малка част – едва 40 от 180 общо. Възрастта им е от 0 до 7 годишна възраст. При нас постъпват обикновено деца със здравни проблеми. Една част могат да бъдат решени и то дефинитивно. Например при черепно – лицеви аномалии, те постъпват за диагностика и грижи до самата оперативна интервенция. Провежда се операция в Пловдив или София, ако е необходимо следоперативни грижи, след които детето се прибира обратно в къщи. Хората трябва да имат представа, че около 10% от всички деца, които се раждат, имат някакъв проблем, 6% от тях по статистика са и с редки болести. Диагностиката им не е никак лесна – имаме малки пациенти с хромозомни аномалии, с болести на обмяната, с вродени инфекции, но е наша работа и дълг да помогнем на тези деца.
- Как възприемат децата престоя си при вас?
- Те са още малки и не осъзнават, че са в специална институция. Но на всяко дете, особено ако е малко по-голямо, винаги му липсва „мама”.
- Трудно ли е да се работи на такова място?
- Проблемите тук са същите каквито са на здравеопазването в цялата страна. Основен проблем е затрудненото финансиране, знаете, че за всички днес е трудно, заради икономическата криза. От друга страна – неустойчивостта на здравната и социалната система създават допълнителни проблеми. В края на краищата, няма нищо безпроблемно в живота.
- Как се справяте с тези проблеми?
- Мисля, че доказваме, че се справяме успешно до сега. Моето лично мнение е, че няма невъзможни неща, по скоро има хора, които не искат да си свършат работата.
- Кои са инициативите и проектите, които са приключили успешно и има ли нови, по които ще работите вбъдеще?
- През миналата година направихме нещо, което поне към момента не беше правено в страната – “Център за медико-социална интервенция”. В момента вече 15 деца посещават този център. Това е така наречената ранна интервенция, която е свързана с диагностиката и лечението на деца с проблеми. Тук те получават съвсем адекватни грижи и обучение. Сега сме подготвили още нещо, но най – вероятно това ще осъществим към края на годината. Нашият девиз е: „Всяка година нещо ново за дома”. Всяка от последните 10 години е крачка напред.
- Кой е най-прекият и лесен път за постъпване в центъра?
- Най-простичкият начин е да влязат в сайта на „Дом за медико-социални грижа за деца”-Стара Загора и там всичко е много достъпно обяснено. Има и контакти и нужната им информация. Този център е отворен за деца от общността, което означава, че всички хора от Стара Загора и областта, стига да имаме възможност, ще бъдат приети. В центъра има изключително висока професионална компетентност. Голяма част от колегите, които работят тук, са педиатри със стаж от 15-20 год. Да работиш с деца с проблеми не е лесно. Не е „да хванеш едно проектче” и нещата да тръгнат от само себе си. Чудесата не стават така лесно, а с безкраен труд и приемственост.
- Каква консултация и информация давате на родителите, които са важна част от процеса на работа с тези деца?
- На практика достъпът до квалифицирана медицинска помощ и информация е труден за голяма част от хората. Ние се стремим да бъдем един оазис, където всички да могат безплатно да получат необходимата консултация и информация.
- Има ли родители, които не могат да приемат проблемите и се отказват от децата си? Какъв процент са те?
- Не мога да дам подобна информация, по закон човек не може да се откаже от детето си. Аз мога да кажа, че не съдя никого и никога не съм го правил.
- Какви са целите на „Дом за медико-социални грижа за деца” – Стара Загора сега и вбъдеще?
- Ние имаме една единствена цел на фона на този традиционно ограничен ресурс – да окажем помощ на колкото се може повече деца.

Автор на интервюто: Радост Овагимян
-

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Доктор Георги Узунов, директор на Дом “Майка и дете”: Наша работа и дълг е да помогнем”

  • radosveta ivanova nikolova wrote on 28 февруари, 2012, 8:24

    Добър ден! Аз се казвам Радосвета и имам голяма нужда да ми помогнете да открия истинските си родители. Родена съм през 1991 година. Била съм във Вашия дом няколко месеца, след това са ме преместили в дома в Сливен. Била съм на 3 месеца, когато са ме осиновили Янка и Иван. Знам предишното си име – Цветелина, а истинската ми майка се е казвала Пепа, доколкото знам. В дома в Сливен е работила една рускиня – Алла се казва, която живее в квартал “Република”, блок 9, ет.2 и която има две деца – Виктор и Николай. Мъжът й се казва Сашо. Това е всичко, което знам. Тази Алла продължава да работи в дома.

    Моля Ви, намерете ми родителите, много се нуждая от тях!

    * * *
    Оригиналният текст:
    dobar den az se kazvam radosveta i imam golqma nujda da mi pomognete da otkriq istinskite si roditeli .Rodena sam prez1991god. i sam bila vav va6iqt dom nqkolko meseca sled tova sa me premestili v sliven v doma bila sam na 3meseca kato sa me osinovili QNKA I IVAN . znam predi6noto si ime cvetelina a istinskata mi maika se e kazvala pepa do kolkoto znam. vav SLIVEN v doma e rabotila edna ruskinq ALA se kazva koqto jivee v kvartal republika v blok 9 et.2 i koqto ima dve deca viktor i nikolai maja i se kazva sa6o tova e vsi4ko koeto znam.tazi ala prodaljava da raboti v doma molq vi se namerete mi roditelite mnogo se nujdaq ot tqx
    radosveta ivanova nikolova
    gecataaa7@abv.bg


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн