Бойко Борисов в Калояновец: Когато има движение, идват и парите

STZAGORA.NET

Дадоха старт на железопътната магистрала от Пловдив до Бургас

Бойко Борисов лисна менче, за да върви по вода рехабилитацията на жп отсечката.

*

Навръх Деня на светите братя Кирил и Методий (11 май 2011 г.) гарата на старозагорското село Калояновец се превърна в истинско стълпотворение от всичкото местно и от околните села население, представители на различни фирми, организации, партии и медии, гости от страната и чужбина. Причината беше церемонията по поставяне началото на изпълнение на рехабилитацията на железопътните участъци по направлението Пловдив-Бургас.

Събитието уважиха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и зам.-министри, посланикът на Република Италия в България Н.Пр. Стефано Бенацо, областният управител Йордан Николов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Живко Тодоров, кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов и др.

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужи Старозагорският митрополит Галактион.

“Днес правим първа копка не само на най-мащабния железопътен проект на България за последните 20 години. Правим първа копка за изграждането на модерна европейска железница в България – каза в словото си министър Цветков. – През тази и следващите години ще бъдат направени изключително големи инвестиции в железопътната инфраструктура. Още през 2012 г. първите участъци по железопътната магистрала ще бъдат готови. Те ще позволяват развиване на скорост от 160 км/ч. През 2014 г. ще се завърши целият участък Пловдив – Бургас. Това ще позволи да се скъси времето за пътуване най-малко с час и 10 минути за тази отсечка. Ние сме свидетели на възраждането на българските железници и затова този ден е толкова важен.”

“Когато говорим за магистрали и инфраструктура, от днес започваме на практика изграждането и на железопътна магистрала – каза министър-председателят Бойко Борисов. – Тя ще даде нов тласък. Когато има движение, с него идват и парите, и инвестициите, и развитие на бизнеса, и работа за хората. От днес нататък 600 нови работни места ще има по това трасе. Проектът е по европейска програма, с европейски пари и осигурено наше кофинансиране. Догодина този пътен участък ще бъде готов. Заедно с това се работи по график и по магистрала “Тракия”. Тя ще стане догодина до юни, за да могат почиващите по нея да отиват на море. Едно по едно нещата ще се случат, и то през тези години до 2014-а. Тези преди нас 20 години дрямаха. Ние за 2-3 години превърнахме намеренията във факт. Желая на калояновци да намерят работа и да построите една качествена железница. Днес откриваме обект, в който се вливат 400 милиона лева в инфраструктура, откриват се работни места. Всичко това, като се задвижи през тази и следващата година, са пари, които влизат в държавата. Това ще даде възможност да се вдигнат и пенсиите, и заплатите.”

Представителят на италианската фирма-изпълнител ДЗЗД “ДжиСиЕф-СК-13-Трейс Рейлинфра Консорциум” г-н Роси заяви, че отчитат голямата отговорност и ще завършат този обект в предвиденото време и по предвидения начин.

Н.Пр. Стефано Бенацо сподели, че е “единственият посланик в България, който има разрешително да се качва в кабините на българските парни локомотиви и да ги управлявам”.

“Ние си даваме ясна сметка за важността на този обект и разбираме колко много работи българското правителство, за да усвоява европейските фондове. Сътрудничеството ни с българските власти е чудесно” – заяви италианският посланик.

Бутилката с шампанско удари в железопътния панеловоз Симеон Дянков.

За “Старозагорски новини” министър Цветков обясни, че първо ще се започне с подмяната на релсите. Модернизирането на жп линиите ще даде възможност за два пъти по-висока скорост от настоящата, която е 80 км/ч. 160 км/ч ще бъде реалната скорост по това трасе.

“Започваме своеобразна железопътна магистрала. Тук ще се движат влакове с европейски скорости.
Това е най-големият проект по ОП “Транспорт” и най-голям от всички проекти – на стойност близо 400 милиона лева. Това са живи пари, които влизат в българската икономика”, каза още министърът.

Фолклорната група на новото читалище изпълни богата концертна програма. Жените си изприказваха и проблемите, и радостите с вицепремиера Симеон Дянков и изпяха специална песен на премиера Борисов.

Росица РАНЧЕВА

*

В близост до гарата на с.Калояновец, община Стара Загора, днес символично бе дадено началото на рехабилитацията на железопътната линия Пловдив-Бургас, съобщиха от Пресцентъра на общината.

Събитието бе уважено от министър-председателя Бойко Борисов, министрите Александър Цветков и Симеон Дянков, дойде и посланикът на Италия у нас НП Стефано Бенацо. Сред официалните лица бяха още кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, депутатът Живко Тодоров, областният управител Йордан Николов, председателят на Общински съвет-Стара Загора Тенчо Руканов.

Още през следващата година ще бъдат пуснати някои отсечки, влаковете ще се движат със 160 км/час, а след цялостната реализация времето на пътуване от Пловдив до Бургас ще бъде съкратено с 1,10 часа.

„Това ще бъде съвременна железница, която във всички случаи ще даде нов тласък в развитието на региона” – каза премиерът Бойко Борисов.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД „ДжиСиЕф – СК-13 – Трейс Рейлинфра Консорциум” с водещ партньор GCF S.P.A. и партньори „СК-13 Трансстрой” АД и „Трейс Груп Холд” АД. Инженер-консултант: ДЗЗД „Етаконс-Вито Прато”. Финансиране: Кохезионен фонд на ЕС, Национално съфинансиране, Съфинансиране Държавно предприятие “Национална компания “Железопътна инфраструктура” (ДП НКЖИ).
Стойността на проекта е 595 159 215, 69 лв., а срокът на изпълнение е 38 месеца.

* * *

„Винаги съм казвал, че когато има движение, с него идват и парите, инвестициите и съпътстващите бизнеси и това е работа за хората”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция КРОСС. Премиерът откри официално рехабилитацията на железопътната линия Пловдив-Бургас на гара Калояновец.

Премиерът даде на финансовия министър Симеон Дянков да разбие ритуалната бутилка шампанско.

*
Пенсионерските добавки ще станат ясни, когато се направят разчетите, посочи премиерът. „След като имаме разчета, на тези най-слаби социални слоеве ще се опитаме да помогнем, защото действително са зле. Много искаме това да се случи, но в разчетите на бюджета това ще стане ясно в средата на юни”.

С този проект се откриват 600 нови работни места. Очаква се следващата година първият участък от линията да бъде готов. „Вече не ви говорим за бъдеще, светло, че там някога, някъде ще се случи нещо. В рамките на тази и следващата година ще почнат да излизат вече свършените за няма и две години от нас неща”, подчерта премиерът.

Категорично не желаем подкрепата на ДПС за предстоящите избори, заяви още премиерът. Той отново не даде категоричен отговор на въпроса кога ГЕРБ ще обяви имената на своя канфдидат за президентския пост. “Когато искам, ще кажа кандидатите на ГЕРБ за президент. Това е демократично право на партията”, заяви Борисов. И допълни: „Както за предишните президентски избори г-н Първанов и по-точно инициативният комитет каза кандидатурата през август месец, а изборите пак са били през октомври, така и ние ще кажем август месец за кандидат-президента”.

Калояновки не пуснаха премиера да си тръгне, без да му попеят.

*

Бойко Борисов: Магистратите да отговорят защо са получавали заплати, като резултатът им е такъв

“Тези хора (б.р. – магистратите) също вземат заплати от държавата, от данъкоплатеца, както и ние. Аз стоя 10 минути, независимо от това какво ме питате, да отговоря на всеки един от вас, така че да бъдат любезни и те да отговорят защо са получавали заплати, като резултатът им е такъв.”

Така премиерът Бойко Борисов отговори на питане на “Старозагорски новини” за критиките на Евросъда по правата на човека в Страсбург за мудното ни правосъдие. Премиерът беше категоричен, че не правителството е отговорно за забавените дела, особено за тези, които се наблюдават от Брюксел.

На журналистическо питане за поредния забуксувал процес срещу бивш министър Борисов изрази мнение, че не свидетелите са важни за повдигнатите срещу Емилия Масларова обвинения, а документално събраните доказателства. И изрази надежда, че независимата прокуратура и съдебна власт ще направят така, че ако има виновен, той да си понесе наказанието.

Йовка НИКОЛОВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн