Субективно определяли глобите на автоинструкторите

STZAGORA.NET
Съществено да се намалят глобите за нарушения на автоинструкторите, а теоретичните изпити на курсистите да се провеждат с помощта на компютър, са последните предложения на Българската асоциация на учебните центрове по автомобилизъм в България. Това стана ясно на съботната пресконференция на асоциацията в Стара Загора, на която присъстваха председателят й Апостол Апостолов и лидерът на старозагорската й структура, собственикът на автоклуб “Родео” Митко Трайков.

Поводът беше провелата се в същия ден среща на автоинструкторите от цялата страна, на която те приеха декларация до Народното събрание, отразяваща техните искания. Автоинструкторите настояват още контролът върху обучението на бъдещите шофьори да премине от Министерството на транспорта към Министерството на образованието. По този начин според тях щял да се разбие съществуващият сега монопол на това ведомство.

В гласуваната декларация автоинструкторите настояват да се промени нормативната уредба, която в момента регламентира правилата за работа в сектора. Според Апостол Апостолов високите глоби не развиват бизнеса. Той уточни, че финансовите санкции започват от 300 лева и могат да стигнат до над 3000, при това те се определяли по изключително субективен начин.

“Могат да дойдат и да те глобят само затова, че в учебния кабинет през зимата температурата не е 21 градуса, а е паднала да речем до 19 градуса”, иронизира Апостолов и подчерта, че по този начин ръцете на собствениците на автошколи се връзват и фирмите им нямат друг изход, освен да станат послушници на местните клонове на ДАИ.

Според автоинструкторите изпитите по кормуване, когато целият изпитен процес се заснема на камера, не били пресекли корупцията в сектора. Те дори са на мнение, че даваните “под тезгяха” пари са станали повече. Апостол Апостолов информира, че по данни на асоциацията, парите, които в момента се дават, за да бъдат взети шофьорските изпити, драстично са скочили. Докато преди две-три години се е говорило за суми от порядъка на 300 лева, сега те са станали повече от 1500.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-vvv

бутон за споделяне

1 коментар on “Субективно определяли глобите на автоинструкторите”

  • жоро wrote on 4 май, 2011, 19:53

    Прегледайте ЗДвП и кажете в кой член от него се споменава за наказание на изпитващ и негов началник с глоба до 5000 лв. и лишаване от работа до една година, както е за инструкторите и управители на фирми?

    Единната учебна документация е утвърдена от министър Игнатов, задължителна за училища и фирми, въпреки че едните са на държавна издръжка, а фирмите зависят от пазара. Тя задължава фирмите да попълват името и ЕГН на клиента си над 30 пъти в различни документи! Това е повод за статистическа грешка, наказвана с глоба до 5 000 лв. и лишаване от работа за една година, като обжалването не спира изпълнението на наказанието.

    Изискването за кабинет, офис, полигон, сътрудник, управител и най- малко двама инструктори в център, големият размер на глобите – всичко това изисква разходи, които се отразяват на цената на услугата! Самата услуга става неконкурентна и започват нарушения, за да бъдат привлечени клиенти. В противен случай фирмата няма работа и хората си карат колите без книжки. Най-голямото наказание за фирмата е да остане без работа.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн