Старейшините от БСП призовават колегите си да не ходят в Обзор

STZAGORA.NET

Доц.Бойчо Биволарски

Съветниците от коалицията на БСП в Общинския съвет на Стара Загора няма да отидат на изнесеното в Обзор заседание на съвета на 29 април, съобщи водачът на групата и общински лидер на социалистите доц.Бойчо Биволарски. По време на криза не е уместно да се правят такива разходи, след като сесията може да се проведе, както обикновено, в зала “П.Р.Славейков” в сградата на общината, каза той пред медиите.

Решението на БСП е мотивирано и от брожението сред медиите и обикновените старозагорци, след като стана ясно замисленото тридневно пътуване на 51 съветници “за обмяна на опит”, при което се разбра, че ще отседнат в четиризвездния хотел “Мирамар” в Обзор.

Проверката, която направихме, показа, че двойна стая с ол-инклузив от 29.04-08.05.2011 г. е по 62 лева на човек за двудневен пакет на вечер, т.е. 124 лв. за двата дни, а за тридневен пакет – по 58 лв. на вечер, т.е 174 лева за трите дни. Според обявените цени тридневен престой на всичките 51 съветници ще струва 8874 лв. Според запознати сумата щяла да бъде за сметка на спестените представителни разходи на местния парламент.

“На 19 април свикахме заседание на нашата група и стигнахме до категоричното становище, че няма да присъстваме на изнесеното в Обзор заседание. На Председателски съвет в четвъртък, 21 април, запознахме колегите с нашето предложение сесията да се проведе на обичайното място в Стара Загора и настояхме то да бъде гласувано”, съобщи доц.Биволарски. Тогава председателят на ОбС Тенчо Руканов оповестил, по думите му, че Общината вече е превела авансово 3000 лв. на туроператорската фирма.

“Но половин час преди това вече бях получил точна информация, че Общината все още не е превела нито една стотинка – контрира Бойчо Биволарски. – Затова помолих председателя да представи документ за това. На което той отговори, че Общината не е платила, но туроператорската фирма е сключила договор и е превела въпросните 3000 лв. Поисках да видим този договор, но той не ни беше предоставен.”

Покрай оформилия се скандал 11-те членовете на Председателския съвет се разделили в съотношение 6:5 в полза на преразглеждане на предложението за изнесено заседание в Обзор.

“Тенчо Руканов усети, че нашето предложение ще мине, не го подложи на гласуване и закри Председателския съвет”, обобщи доц.Биволарски. В качеството си на негов зам.-председател той покани медиите да присъстват на следващото му събиране, за да са свидетели на ставащото там.

За овладяване на разгарящия се скандал около пътуването до Обзор от БСП предлагат на останалите групи съветници в Общинския съвет да се откажат от участие в него.

Зам.-председателят на групата общински съветници от БСП и коалиция инж.Георги Георгиев определи като твърде спорен въпроса дали трябва да се правят изнесени заседания в условията на строги рестрикции. Заради кризата Общината е спряла дори обществените чешми в града и не бива да се правят излишни разходи”, каза той и припомни, че Общината все още не е получила 5 млн. лв. за два проекта – пътя Калояновец-Ловец и за електронна община, по който се чака нова проверка от управляващия орган. Не е започнал ремонтът на Трето основно училище, има сериозни проблеми и с мухлясалата нова част на 8-ма детска градина. “Общината тежко ще преживее 2011 г.”, обобщи инж.Георгиев. За пореден път той съобщи, че на съветниците от левицата им се отказва “по всякакъв начин информация” за изпълняваните проекти, което ги е принудило да търсят информацията директно от София.

Относно наближаващите местни избори от БСП обявиха, че обсъждат 8 кандидати за кмет на Стара Загора – 6-ма партийни и 2-ма други. Имена ще се съобщят обаче след 15 юни. Номинирани са и 90 души за общински съветници – поравно мъже и жени, 30% от които са млади хора до 35 години.
-vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн