Съюз на българските турци ще създават в Казанлък

STZAGORA.NET

Казанлъчанинът Мендерес Кунгюн е спряган за лидер на новата формация.

Създаването на бъдещ Съюз на българските турци обсъдиха в Казанлък представители на Федерация “Справедливост”, начело с нейния председател Сезгин Мюмюн, координатори и представители на изселнически дружества в Турция. Активен участник в създаването на новата структура е и председателят на Националното турско обединение (НТО) Мендерес Кунгюн, който уточни, че до дни ще стане ясна и датата на учредителния й форум. Целта на бъдещия съюз, според него, щяла да бъде противопоставяне на статуквото, установено от посткомунистическия режим в България, легитимирал ДПС като единствена представителна формация на българските турци. Участници в срещата твърдят, че съюзът на практика ще е опит за създаване на реална алтернатива на фиктивната политическа представителност на ДПС в България. Сред тях е и Ешреф Кахрамен, първият български турчин, завел дело срещу България за Възродителния процес.

До началото на май учредителите на бъдещата формация трябвало да изготвят и специална платформа, която да се представи в Брюксел. В нея, по думите на Кунгюн, ще има и поредица искания към българската държава, от които отчасти зависело и членството на България в Шенген. Тричленна делегация от представители на федерация “Справедливост”, НТО и на мюсюлманското вероизповедание щели да посетят Брюксел през май.

“Учредяването на т.нар. “Съюз на българските турци” е пореден опит за разбиване структурите на Движението за права и свободи (ДПС), нещо, което Мендерес Кунгюн е правил много пъти досега”, заяви пред “Старозагорски новини” председателят на областната организация на партията на Сокола Халил Летифов. По неговите думи, спряганият за лидер на новата формация Кунгюн неведнъж се е опитвал да създава паралелни на движението структури, но те винаги са били увенчавани с неуспех поради чисто провокативния си характер.

Летифов добави още, че категорично не одобрява създаването на съюз, който дори с името си говори за формация от етнически тип. По неговите думи ДПС била съвременна, широко отворена за хората българска либерална партия, в която представителите на всички етноси имали еднакви права и задължения. Той дори упрекна лидера на НТО, че подценявал интелекта на членовете и симпатизантите на ДПС, които много добре знаели и разбирали това.

Опитите за създаване на сериозна алтернатива на ДПС сред част от мюсюлманите в страната не са от вчера. В периода 2005-2007 година именно Мендерес Кунгюн и представители на различни други формации на няколко пъти правиха подобни форуми именно с такава цел. За отбелязване е фактът, че подобни опити се правеха винаги в навечерието на избори.

Деляна БОБЕВА
Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн