Министър Плевнелиев откри лаборатория за изпитване на огън

STZAGORA.NET
Единствената у нас Лаборатория за изпитване на строителни продукти за реакция на огън, създадена към Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора (ЦИЕС), бе открита в Стара Загора. Лентата прерязаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, изп. директор на “Холдинг Загора” Ирина Динева и управителят на ЦИЕС Благовеста Шинева.

Лабораторията работи от февруари тази година. Тя е официално призната от Европейската комисия. Общата стойност на инвестицията е над 1.5 млн. лева, като част от нея е финансирана по програма ФАР. Обучението на специалистите е по друга европейска програма – “Леонардо да Винчи”. Лабораторията е снабдена с най-съвременно технологично оборудване за изпитване на строителни продукти за реакция на огън -  характеристика, свързана с едно от шестте съществени  изисквания към строежите. С подобни технически средства разполагат малко на брой лаборатории по света.

Тази лаборатория ще помогне на българските производители да бъдат конкурентни не само на българския пазар, посочи министър Плевнелиев. “Това е израз на философията на нашето министерство – не ние да развиваме бизнес, а да подпомагаме развитието на бизнеса. Крайно време е да излезем от манталитета – толкова можем, можем много повече, но трябва да го докажем”, каза министърът.

По думите му уникалната лаборатория ще мотивира много фирми не само да проверяват продукцията си, но и да произвеждат. Имате пълната подкрепа на правителството, заяви той, връчвайки сертификатите.

Според работещите в ЦИЕС специалисти, тази лаборатория допринася още за по-пълната палитра на услугите, извършвани в центъра, и дава по-големи шансове за реализация.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн