Откриха пречиствателната станция, стартираха Музей на религиите в Ески джамия

STZAGORA.NET

Най-модерната пречиствателна станция у нас бе открита днес по обед в Стара Загора след 5-годишно строителство. Стойността й е 14,2 милиона евро, плюс други 6 млн. за проектанти, надзор, главен колектор и прочие – общо 20 млн. евро, или 40 милиона лева. Премиерът Бойко Борисов връчи разрешението за ползването й на кмета на града проф.Светлин Танчев и двамата прерязаха трикольорната лента.

Обектът е част от проект “Изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на река Марица – Стара Загора, Димитровград и Хасково”, финансиран по програма ИСПА (75%), Европейската инвестиционна банка (15%) и държавния бюджет (10%). Изпълнител е немско-турският консорциум “Heitkamp-Mass”. Влизането й в експлоатация ще окаже мощен ефект върху екологичното равновесие в Източна Тракия.

Новото съоръжение вече пречиства по 60 хиляди куб.м вода в денонощие. В момента станцията работи със 70% от мощността си. Пълното й натоварване ще бъде достигнато в рамките на следващите 6 месеца. В нея са назначени 22-ма специалисти с опит, натрупан в пречиствателните станции на Казанлък и Павел баня. С въвеждането й в действие цената на кубик вода, която плащат старозагорци, ще се увеличи от следващия месец с 29 стотинки – до 2,11 лв.

Пречиствателната станция е направена по всички европейски изисквания – има първично, вторично и третично третиране на отпадъците. Тя постави нов стандарт за енергийна ефективност, защото е първата в България, която ще преработва метана, ще го вкарва в когенерационна инсталация и от него ще произвежда ток, който ще позволи да се намалят разходите, уточни министър Плевнелиев.

Ръководеното от него министерство си е поставило за цел да постигне за всички проекти, за които отговаря, 95% усвояемост на средствата по програма ИСПА, което ще го направи български и европейски отличник, съобщи Росен Плевнелиев. До момента сме усвоили 75% от ИСПА.

“Ако преди България е подготвяла екологични проекти за 60 милиона за много време, сега това се случва само за година-две. Ако сме имали ресурс от оперативните програми от 50 млн. евро, сега този ресурс е милиарден. България е набрала скорост и изпълнява новите си проекти вече много по-бързо и ефективно”, каза министър Плевнелиев.

“Работихме 6 пъти по-бързо, повече и по-добре. 6 е отличната оценка. Но ние искаме да я удвоим. И аз съм убеден, че с магистралите “Тракия”, “Марица”, “Струма”, “Люлин” и “Хемус” ще направим от България една съвсем различна държава”, обобщи премиерът Бойко Борисов.

В четвъртък следобед премиерът инспектира строителството на Лот 2 на магистрала “Тракия”. “Изпреварваме с един месец графика”, докладва на Бойко Борисов главният изпълнителен директор на “Трейс” инж.Цветан Цонев. Етап 8, който е трябвало да бъде завършен на 9 юни, вече е предаден за контрол, проверка и заверяване.

Бойко Борисов сам шофираше джипа “Тойота Ленд круизър”, с който мина по строящия се Лот 2 на магистрала “Тракия”.

От “Трейс” съобщиха, че за празника на Стара Загора 5 октомври ще отворят за движение пътния възел на шосето Стара Загора-Димитровград, който ще замени сегашното кръгово движение в края на магистралата.

За по-бързо отчуждаване на земите под предстоящото разширение на тясната 6-километрова връзка от магистралата до Стара Загора, която в момента се задъхва от трафика, Министерският съвет ще обяви обекта за национален, съобщи Росен Плевнелиев. Първата копка на бъдещия 4-лентов път ще бъде направена до края на октомври.

Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов дадоха старт и на работата по превръщането на Ески джамия в центъра на Стара Загора в Музей на религиите. В основите на мюсюлманския храм археолозите откриха през последните години развалини на храмове от тракийската, римската и средновековната епоха.

Музеят ще е на стойност 2,04 млн. лв. Финансирането му е по Оперативна програма “Регионално развитие” за устойчиво развитие на туризма. Експозицията ще разказва за задгробните вярвания на живелите по тези места общества. В джамията ще бъдат изложени артефакти от различни етноси и религии. Проектът предвижда изграждането на прозрачен под, който ще позволи на посетителите да разглеждат археологическото ниво с раннохристиянския храм и езическото светилище. Ще бъдат реставрирани стенописите, ще се постави художествено осветление, ще бъдат възстановени мраморните решетки по прозорците.

Над защитното покритие ще се намира залата, която освен за основната експозиция на музея може да се ползва за изложби и дори малки концерти.

“Това ще бъде национален паметник на междукултурния диалог и верската толерантност”, обобщи Вежди Рашидов.

Бойко Борисов посети по време на днешната си визита в Стара Загора и МБАЛ “Киркович”. “Правим за 6,5 милиона онкодиспансер. Специално съм дал указания по европейските програми в болницата да вкараме 240 млн. лв., тъй като болницата буквално е била наказана с това, че се дели на две и не може да стане голяма, за да кандидатства по проектите. Но въпреки всичко ще направим максимума, за да я вкараме и в тези програми”, каза премиерът.

“Ще предоставим на Стара Загора 1 млн. лева за интегриран план за развитие – каза на свой ред министър Росен Плевнелиев. – Знаете ли колко е важно това за вашия град и вашата област? Това означава, че вместо да си губим времето в неща, които не са толкова практични, вие можете да седнете и да си направите дебата в Стара Загора за бъдещите стотици милиони, които ще се излеят в този град. Вие в момента имате по еврофондовете 24 милиона. За болницата чухте. Предстои за интегриран градски транспорт на Стара Загора минимум 24 милиона. Това са общо минимум 60 милиона, които само за тази година са перспектива. Но Стара Загора е център на растеж на тази държава. Вашият дебат е – какво искате да се случи във вашия град в периода 2014-2020 г. Кои проекти да са приоритетни, кои индустрии. Това е много по-важно. Това е истинската “България 2020″ в действие. И подходът къде да отидат милиардите е отдолу нагоре”, заключи министър Плевнелиев.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн