Препогребаха костите на Милю Касабов в двора на Къща-музей “Гео Милев”. Старият му гроб е цял и непокътнат

STZAGORA.NET

Главният уредник на Къщата-музей “Гео Милев”, литературният критик Георги Янев, полага цвете върху камъка, под който вече почиват костите на Милю Касабов.

5-ти април е датата, на която костите на Милю Касабов – бащата на Гео Милев – са били пренесени от старите гробища в Стара Загора и препогребани с пълно спазване на християнския ритуал в двора на Къща-музей “Гео Милев” на едноименната улица в центъра на Стара Загора. Сега те почиват под еднотонен камък, пренесен от родния му Чирпански край. Върху него скулпторът Наско Настев ще постави през следващите дни паметен надпис.

Разрешението за това е било дадено от община Стара Загора, както и от внучката на Милю Касабов – голямата наша поетеса Леда Милева.

След днешния брифинг в Къща-музей “Гео Милев”.

Това оповести пред медиите главният уредник на Къща-музей “Гео Милев” Георги Янев. Повод за изявлението му станаха публикации в централни издания, в които се твърдеше, че гробът на бащата на Гео Милев в старите градски гробища е бил разкопан и осквернен от вандали. Но се оказа, че гробът на Милю Касабов е непокътнат. Върху него вдясно от голям кръст е изписано името му, както и датите на началото и края на живота му (1868-1937 г.).

Ритуално строшена красива керамична чаша бе намерена в гроба на Мильо Касабов при пренасянето на костите му.

През 1962 г. в същия гроб е погребан и друг старозагорец – Димитър Долдуров, което е отразено с още два реда върху гранита. Костите на Милю Касабов са били открити вътре в гроба. Заедно с тях е била положена и красива керамична чаша, вероятно ритуално строшена при погребението.

През последните месеци в Стара Загора текат спорове какво да се прави с въпросните гробища, известни още като “еврейските” или “акарджанските”. Те са обрасли с гъсти храсти и бурени, много от гробовете са разкопани за препогребване на друго място, при което част от надгробните плочи са съборени, както повелява традицията.

Досегашният гроб на Милю Касабов в старите гробища е цял и запазен.

-

На паметната плоча ясно личи надписът – Милю Г. Касабов (баща на Гео Милев), 1868-1937.

-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн