Откриват приемна за сигнали за корупция

STZAGORA.NET

Сигнали за корупция ще могат да се подават в специална приемна за граждани, която Областният обществен съвет за противодействие срещу корупцията ще отвори от началото на м.май. Това съобщи след заседанието на комисията в четвъртък областният управител Йордан Николов, който е и неин председател. Приемната ще бъде на партера в сградата на Областната администрация и ще работи веднъж в месеца.

Гражданското общество не е достатъчно активно в подаването на сигнали, необходимо е да работим за създаване на  доверие, посочи Йордан Николов и потърси съдействие от медиите. На заседанието е прието предложението да се публикуват постоянно карета с телефони и информация, за да се активизират гражданите.

Четири сигнала са постъпили от началото на март в Областния съвет. Само един от тях обаче е определен като корупционен и е предаден на прокуратурата. Сигналът е срещу двама кметове от областта – на един град и на едно село. Два от сигналите се отнасят до решение на Общинския съвет, в които няма данни за корупционни практики. За четвъртия сигнал е взето решение компетентните органи да извършат проверка.

Като латентна форма на престъпност, за която се знае, че я има, но не излиза на повърхността, определи корупцията директорът на ОД на МВР комисар Алекси Алексиев, зам.-председател на Областния съвет. Според него в много от случаите гражданите не реагират и не подават сигнал, защото имат полза. Той също апелира за по-голяма активност, гарантирайки, че ще бъде запазено спокойствието на хората, които съдействат за разкриването на корупционни практики и схеми. Работата на Областния съвет не е да иззема функциите на органите и институциите, оторизирани да се борят с корупцията, а да съдейства за създаване на нетърпимост към явлението и да стимулира създаването на добри практики за намаляване на предпоставките, добави комисар Алексиев.

Заседанието вчера одобри отчета за дейността през миналата година и план за 2011 година. За секретар на ООСПК е избрана Ваня Панова, младши юрисконсулт в Областна администрация – Стара Загора.

Областният съвет е създаден през 2005 години и в него влизат 18 представители на регионални структури, на съда, прокуратурата, неправителствените организации, медии.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн