Бивши политзатворници осъдиха ревизирането на историята

STZAGORA.NET
Първа по рода се среща на бившите политически затворници от Старозагорския затвор организираха в залата на Регионалния исторически музей Съюзът на репресираните от комунистическия режим в България и политическа партия “Новото време”.

“Форумът, на който присъстваме днес, е важен по няколко причини, но основната от тях е, че в момента наблюдаваме ревизиране на най-новата ни история в полза на т.нар. “комунистическо минало”, заяви на откриването на срещата председателят на “Новото време” Емил Кошлуков, самият той прекарал няколко години в една от килиите в Старозагорския затвор по времето на тоталитаризма. В срещата участваха областният лидер на Съюза Димитър Митев, общинският председател на “Новото време” Александър Желязков, бивши политзатворници, журналисти и граждани.

В словото си Емил Кошлуков подчерта колко е важно спомените на пострадалите от тоталитарното минало да останат в паметта на хората и най-вече на историците. Той бе категоричен, че идните поколения не бива да остават с впечатлението, че 45 години България е била най-коленопреклонната пред бившия Съветски съюз страна, в която дисидентството не е намерило благодатна почва. Кошлуков изрази съжалението си, че все още “затворническият период” в българската история не е намерил своето място в учебниците. В замяна на това според него в страната ни върви процес на пълзяща реабилитация на комунизма и отново призова присъстващите да запишат спомените си, за да не може историята за зверствата на тоталитарния режим да бъде пренаписана от демагогстващи историци.

В подкрепа на българското дисидентство бившият политзатворник Фреди Фосколо съобщи, че по онова време отрядът на политическите затворници в Старозагорския затвор не е падал под 200 души. Той припомни случай от пролетта на 1971 година, когато четирима затворници са избягали през прокопан под стените на затвора тунел, за който е знаел половината Старозагорски затвор, но не се е намерил Юда, за да съобщи на охраната. Фосколо разказа и за бунта на политическите затворници от октомври 1969 година, вследствие на който е бил убит един от тях, а останалите получили вътрешни присъди от по 20 години. А осъденият като член на забранения БЗНС “Никола Петков” Петко Илиев напомни за движението на горяните, което няма аналог в нито в една от страните на т.нар. “социалистически лагер”.

Според организаторите срещите трябва да продължат докато има още живи, пострадали от тоталитарния режим, а инициативата след тях трябва да бъде подета от техните наследници. На тези срещи, както и вчера, трябва да участват историците от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Присъстващите изразиха своето възмущение от факта, че до този момент нито едно Народно събрание не е осъдило комунистическата идеология, като я приравни към фашизма и националсоциализма.

По-късно бившите политзатворници направиха посещение на килиите си в Старозагорския затвор и присъстваха на панихида за загиналите им другари и съмишленици.

Тихомир ЕТЪРСКИ

Сълзи от страшни спомени

В четвъртък политическите затворници от бившия комунистически режим посетиха килиите си в Старозагорския затвор – мястото, където са излежали присъдите си за “престъпление спрямо държавата”.

Визитата събуди у всички горчиви спомени за дните и нощите, прекарани между четирите студени стени, за силните юмруци и тежките обиди на надзирателите. При вида на железните врати на зандана очите на всички се напълниха със сълзи, като за някои бе много трудно да ги скрият.

Още с прекрачването на прага емоцията взе връх. Стъпките ставаха все по-плахи, сърцата биеха в учестен ритъм. Имаше и такива, които не останаха до края на обиколката. Може би спомените бяха прекалено горчиви или надделя мисълта за онзи отколешен страх да не останат пак зад решетките. Макар и пребоядисани, всички разпознаха своите килии. А и не е трудно за познаеш мястото, на което са поробили младостта ти, осакатили са здравето ти, погребали са мечтите ти.

От управата на Затвора увериха, че от онези времена до днес всичко се е променило. Не само цветът на стените, но и храната, и отношението към лишените от свобода. Отдавна го няма и познатият Първи отряд – отрядът на политическите…

Петя ПАВЛОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн