Откриват кандидатстудентска ромска банка

STZAGORA.NET
Сдружение “Свят без граници” организира днес (четвъртък) в Стара Загора кандидатстудентска информационна банка, насочена към младежи от ромски произход, съобщи пред “Старозагорски новини” председателят на Управителния съвет на сдружението Ганчо Илиев. В нея ще участват студенти и кандидатстуденти от ромски произход, както и програмният директор на Институт “Отворено общество” Веска Карастоянова. Ще бъдат представени възможностите за кандидатстване по различни стипендиантски програми на “Отворено общество”.

В специализираната програма “Рома мерориъм” могат да кандидатстват студенти, които имат добри академични постижения и се включват активно в процеса на интеграция на ромите. Те се подпомагат със стипендии, заплащане на семестриални такси или дневни разходи по време на сесии.

Друга програма подпомага студенти от ромски произход, които учат в медицински факултети и колежи.

Инициативата се провежда за 11-а поредна година. Срещата ще започне от 11 часа в офиса на “Свят без граници” в кв. “Лозенец”.

На форума ще бъде даден старт и на нова инициатива – създаване на Клуб на студента от ромски произход. Мястото на клуба е в офиса на “Свят без граници”. Дейността ще се координира и управлява от самите участници.

В момента 18 са студентите от ромски произход от Стара Загора, които учат в Тракийския университет, още четирима учат в други висши училища.

“От зрелостниците от ромски произход, които завършват тази година средното си образование, досега в “Свят без граници” само една девойка е обявила, че ще кандидатства във висше училище – каза Ганчо Иванов. – Няма кандидатстудентски подготвителни курсове, няма специални преференции в процеса на кандидатстване и пр. Единственото, с което подпомагаме абитуриентите, е с информация и насочване, и работа с родителите, които трябва да осъзнаят, че децата им трябва да се подкрепят постоянно в процеса на образованието им.”

Леда ВЕСЕЛИНОВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн