Задържаха фалшификатор на валута

STZAGORA.NET
Служители на Териториално звено “Борба с организираната престъпност” към ОДМВР – Стара Загора, под прякото ръководство на Окръжна прокуратура – Стара Загора, са задържали на 13 април т.г. 40-годишния казанлъчанин Стоян Пашов – участник в организираната престъпна група, занимавала се с изготвяне и разпространение на фалшиви щатски долари и евро.

От ОДМВР – Стара Загора припомнят, че престъпната група беше неутрализирана на 1 октомври 2010 г. при спецакция на МВР, в партньорство с Европол и Сикрет сървис. Тогава бяха иззети 130 000 евро и 37 500 долара в неистински банкноти с номинал 100 евро и 50 щатски долара, изработени с високо качество и степен на защита. Фалшивите банкноти  са притежавали голяма част от изискуемите защитни елементи на съответната валута – в т.ч. холограмни стикери и воден знак.

Задържането на трима от членовете на групата на 1 октомври на връх Шипка.

*
При спецакцията бяха задържани трима от членовете на престъпната група, осъществявала производството и разпространението на фалшивата валута при опит за сделка на паркинг пред заведение на връх Шипка. От задържаните са били иззети 500 неистински банкноти с номинал 100 евро и 200 банкноти с номинал 50 щатски долара.

Останалите фалшификати полицейските служители откриха в нелегалната печатна база, разположена в пристройка  в с.Долно Сахране, община Павел баня. Помещението, което е бивше заведение, е било оборудвано с професионални машини за офсетов печат и ситопечат, машина за топъл печат (на която са изработвани холограмните стикери), компютърна конфигурация,  гилотина за рязане на хартия, банкнотоброячни машини, UV-лампи  и др. Там са открити и цветоотделки за отпечатване на  банкноти с номинал 20, 50 и 100 евро и 50 щатски долара, бои, реактиви, холограмно фолио и други консумативи, използвани за изготвянето на фалшивата валута.

Имотът в с.Долно Сахране е собственост на майката на организатора на групата – 43-годишният Иван Дочев от Казанлък. В жилищните помещения на къщата бяха намерени и голямо количество фалшиви винетни стикери за товарни автомобили и ремаркета, както и други ментетата. Двама от участниците в групата са били клиенти на Темида по други престъпления. Дочев е осъждан условно през 1994 г. Осъждан е и вторият от задържаните – Димитър Михайлов (24 г.) от Габрово – за кражби и грабежи. Третият участник в групата – 24-годишният габровец Марин Христов, не е имал криминални прояви, но е притежавал отлични компютърни умения.

На задържания на 13 април т.г. казанлъчанин Стоян Пашов, както и на останалите трима е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.321 и чл.246 от НК (участие в организирана престъпна група и изготвяне и разпространение на неистински парични знаци). Пашов е задържан в Следствен арест – Стара Загора за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Материала подготви
Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн