Призовават старозагорци да защитят болницaта си

STZAGORA.NET
“Призоваваме всички старозагорци, които милеят за най-голямата си болница МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, в чиято 130-годишна история за пръв път искат да й натрапят близък на здравния министър директор, да дойдат в петък, 15 април, в 10.30 часа пред сградата на ХЕИ, както хората си го знаят (тоест настоящото РЗИ).” Това каза за “Старозагорски новини” синдикалният лидер на КТ “Подкрепа” в здравното заведение Петър Ялъмов.

В понеделник ръководствата на двете синдикални структури в най-голямата болница в Старозагорска област – КНСБ и КТ “Подкрепа”, са стиковали позициите си за предстоящото извънредно общо събрание на АД в болницата, свикано от здравния министър д-р Стефан Константинов. По спуснатия план-сценарий акционерите ще трябва да гласуват за нов директорски борд и нов директор – д-р Петър Атанасов, бивш шеф на общинската болница в Гълъбово, но без ден стаж в здравно заведение в Стара Загора.

Пет години от лекарската си практика д-р Атанасов е изкарал в Тунис заедно с настоящия здравен министър. От парламентарната трибуна на 1 април т.г. министър Константинов не се посвени да обяви, че наистина д-р Атанасов е негов приятел и нямало нищо лошо, че иска да го назначи в старозагорската болница, след като можел да направи това в другите 27 областни болници.

В цялата 130-годишна история старозагорската болница никога не е била оглавявана от “парашутист” по волята на властимащите, коментират синдикати и трудовият колектив на болницата. Несъгласието си те изразиха с протестна подписка, в която сложиха подписите си над 800 от общо 1080 души, работещи в МБАЛ “Киркович”, в подкрепа на сегашното ръководство и против гласения нов борд.

На редовната си сесия съветниците от Общинския съвет в Стара Загора делегираха права на представителя на акционера -Общината, да гласува “въздържал се” и да не подкрепи решенията на извънредното Общо събрание на 15 април. В МБАЛ “Киркович” държавата е мажоритарен собственик с 51%, следвана от Община Стара Загора с 22%.

“За пръв път в най-новата история на болницата мястото на Общото събрание е извън сградата на болницата. Днес (б.а. – 12 април) ще решим конкретно какви синдикални действия ще предприемем, за да се противопоставим с всички законови средства на това нечувано вмешателство на управляващите”, каза Петър Ялъмов.

Припомняме, че зад принудителната смяна на директорския борд синдикалистите и лекарите в болница “Киркович” подозират, че се търсят удобни хора, с чиято помощ МБАЛ “Киркович” ще бъде обединена с Университетска болница. А Стара Загора, в контекста на Дянковите икономии, ще остане само с едно голямо лечебно заведение, ръководено от хабилитирани преподаватели вместо досегашните лекари-практици.

Дани МИЛЕВА
-

споделяне във facebook

2 коментари on “Призовават старозагорци да защитят болницaта си”

  • milenkorak wrote on 14 април, 2011, 10:26

    Жителите на Стара Загора не трябва да допуснат това да се случи. Не може ГЕРБ да върви по старите пътеки на ,,партийните другари”, които навремето направиха областен град Хасково за сметка на Стара Загора. Ето, че сега пък ще ни спускат директор на болницата, който пък е от Гълъбово. Ами те в Гълъбово нямат кмет сумати време, а пък ГЕРБ от там ще ни изпращат директор на МБАЛ”Ст. Киркович”. Това не трябва да се случи, затова цяла Стара Загора утре в 10:30ч пред сградата на ХЕИ. Старозагорци, докажете че милеете за своя град, заявете ясно своята гражданска позиция, за да бъде нашата болница управлявана от наш лекар, доказал се като специалист именно в МБАЛ ,,Ст. Киркович” гр. Стара Загора.

  • anonimen wrote on 19 април, 2011, 16:52

    zdraveite imaiki v pedvit cce sme v svetata sedmiza nima da govorim loscio, noda kazem gresckita na drugita ne e problem nali?ta direktora na bolnizata vav stara zagora trabva 1 da e zitel na grada da poznava problematikata na vsicki podcertavam na vsicki sluzesti vav taz oblast posle dae kvalifiziran lekar nai malko sas 2 spezialnosti i dae s opit po evropeiskite kriterii ,mina vremeto kogato niakoi gi naznacavase ot gore sega ili nikoga zatova ucete skapi lekari i lakuvaite xorata zascoto tova moralno zadalzenie no i pravo da medizinsco obsluzvane po karta ta za prava na coveka mnogo bix zelal nikoi dami otgovori na moi aemail kak posrescna st, zagpora xepetita vizdate li nekopetentosta do koga


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн