Готвят трети протест срещу цените на горивата

STZAGORA.NET
Стара Загора ще се включи в третия национален протест срещу високите цени на горивата и ниските пенсии, който ще се проведе в събота, 16 април. Това съобщи Ерхан Али, координатор за Стара Загора на новосформираното сдружение Съюз на интернет-любителите на автомобили (СИЛА). Организацията отново тече основно в социалната мрежа Facebook и интернет-страницата на съюза – www.gorivo.net. Тази вечер старозагорската структура на сдружението проведе първата си организационна сбирка.

Сборният пункт ще бъде отново на паркинга пред “Техномаркет Европа” в кв. “Железник” в 12 часа в събота, уточни Ерхан Али. Идеята е протестът да бъде смесен – да участват пешеходци, автомобили, велосипеди, мотори, всеки с каквото може и желае да дойде, добави той.

Шествието ще тръгне в 13 часа. Маршрутът ще бъде уточнен и обявен допълнително.

СИЛА е надпартийна организация и няма политически амбиции, подчертават създателите на новата формация. Те са категорични, че няма да се ограничат само с протестите за цените на горивата, а ще насочат усилията си към всички сфери, водещи до обедняване на хората. В програмното обръщение се казва: “Когато хората са обединени, гласът им ще бъде чут!”. Според организаторите това ще бъде последният протест в почивен ден и по градове, ако не бъдат чути, те са готови да пренесат недоволството си на жълтите павета в София.

От сдружението са изпратили до правителството официално писмо с 12 въпроса. Те се интересуват каква ще бъде цената на основните горива (бензин и дизел) на 24 април, когато изтича наложеният от кабинета мораториум, ще има ли нов метод за определяне на цените на горивата след мораториума, ще се реализира ли обещаното намаление до 14 ст. на литър и как е възможно на КЗК да е нужно една година, за да направи проверка за възможен картел.

Сред въпросите има и такива със социална насоченост – могат ли управляващите да гарантират, че най-важната задача на държавата е да осигури благосъстоянието на населението, морално ли е в навечерието на протестите на 13 март парламентът да гласува до 500 лв. допълнително за гориво на народните представители заради новите по-високи цени, има ли държавата сила да защити гражданите си от ударите на икономическата криза, какви мерки ще бъдат взети срещу повишаващата се безработица и кога ще бъде усетен ефектът от тях.

От СИЛА смятат още, че цената на дизела не трябва да е по-висока от 2 лева, средната заплата – 1000 евро, а средната пенсия – 500 евро.

Таня ИВАНОВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн