Няма замърсяване според РИОСВ – Стара Загора. А мирише!

STZAGORA.NET

Ясно се вижда, че варелите текат и от разлива се изпаряват отрови, които целият град диша.

Пълна мистерия обхвана 60-те тона пестициди, складирани на площадката на бившата държавна фирма “Агрохим спектър” (известна като “Агрохимическо обслужване”) в Стара Загора, сега частна собственост. Там под открито небе стоят десетки варели – пластмасови и ламаринени, с десетилетия изтекъл срок на годност на съдържанието им. Част от варелите са разпломбирани и от тях в радиус на десетки метри се разнася неописуема смрад.

Най-трагичното е, че в непосредствена близост до смрадливата площадка работят хора, при това в полуоткрито хале. А на входа на сградата им стоят некролози на вече покойни охранители на обекта, починали в рамките на една календарна година.

След първата публикация на “Старозагорски новини” от РИОСВ – Стара Загора, обявиха, че в началото на март т.г. са взети почвени проби от района на смрадливите контейнери и в съседна територия, които са били предадени за анализ в лабораторията към Изпълнителната агенция по околната среда в Стара Загора. Преди няколко дни от пресцентъра на екоинспекцията съобщиха, че резултатите от пробите сочат, че “няма отклонение от допустимото съдържание на вредни вещества от изследваните проби”.

Тези резултати буквално ни хвърлят в недоумение, най-малкото защото фотообективът ни е засякъл разлив на опасната отрова в почвата и той явно датира от доста време. На успокоителни псалми от държавната екоинспекция за околната среда жителите на Стара Загора са се наслушали отдавна. Въпросът е защо е необходима поредната успокоителна доза, след като в района не може да се диша, и трябва ли жителите на кв.”Кольо Ганчев” да живеят в перманентен страх.

Във вторник зам.-министър Манева (по-долу следва интервюто с нея) каза, че МОСВ е осигурило пари по чуждестранна програма за обезвреждане на пестицидите в България, в това число и Стара Загора. Но това можело да се случи идната година. А дотогава?

Йовка ВЕЛИКОВА

Зам.-министър Евдокия Манева: По швейцарска програма ще обезвреждаме пестицидите

- Госпожо Манева, каква ще бъде съдбата на 60-те тона пестициди, които от години стоят под открито небе в Стара Загора?
- Въпросът с пестицидите е отговорност на собственика на пестицидите. Този, който притежава пестицидите, трябва да вземе решение за тяхното обезвреждане или безопасно съхраняване.
През 2000 година беше направен пълен преглед на това какви останали пестициди има от ТКЗС-тата. Бяха дадени пари за тяхното безопасно съхраняване. Една част бяха изнесени, друга – обезвредени, а трета – поставени в така наречените безопасни кубове.

Беше казано ясно, че съгласно Закона за отпадъците, този, който притежава пестицидите, трябва да ги съхранява безопасно.
Оказва се, че през тези години абсолютно безхаберно е продължило безотговорното съхраняване на пестицидите. Министерството на околната среда и водите успя да издейства по Швейцарска програма, която ще подпомага решаването на екологични проблеми в България, да бъдат отпуснати средства за обезвреждане на наличните пестициди.

В момента отново се прави преглед на това, къде все още има нерешени проблеми и предстои да дадем заявка по този проект.

Подчертавам отново, че поради неспазване на закона, отново държавата трябва да се намеси за решаване на важни екологични проблеми, които не са на държавата, а на собствениците, включително и на отделните села.
- Евентуални срокове?
- Всичко зависи не само от нас. Предполагам, че изясняването на общата схема ще стане до края на годината и вероятно през следващата ще стане обезвреждането.

Въпросите зададе
Росица РАНЧЕВА

-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн