Зам.-кметът в оставка Велизар Балабанов: Явно съм засегнал престъпни икономически интереси

STZAGORA.NET

Момент от днешната пресконференция. Вляво – Велизар Балабанов.

*
Подалият оставка зам.-кмет на община Стара Загора Велизар Балабанов отговори днес пред старозагорските медии на въпроси, задавани му индиректно от различни източници в дните, след като на 22 март бомба потроши джипа му “Хюндай Санта Фе”. Ето какво каза той:

Относно магазина за парфюмерия на бул. “Цар Симеон Велики”:
Този магазин е с договор за отстъпено право на строеж от 8 октомври 1999 година. Сключен е между кмета на Община Стара Загора и “Рутекс” ЕООД. Никога не е вземано решение от Общинския съвет за премахването на този обект. Като постройка той е част от застроителния план, част е от регулационния план. Надявам се, че с тази дата ще спрат спекулациите относно този обект. Ако някога Общината реши да го премахне, процедурите ще са съвсем различни. Той не е временен обект, не е павилион, не е това, което се говори. И не е обект, който влиза в обхвата на тези обекти, за които вземахме решение на последната сесия на Общинския съвет.

Относно автомобила, така наречения “луксозен джип”, който беше взривен:
Той е лизингов. Първата му регистрация е на 12 декември 2006 г., т.е., виждате, една година, преди да стана зам.-кмет. Джипът е лизингован от фирмата, на която аз съм основател, собственик и управител, бях такъв, и до ден днешен фирмата си е изплащала лизинговите вноски. А тя ми го е предоставила за управление. Длъжен съм да кажа, че фирмата никога не е дължала просрочие към НАП, към НОИ, и винаги е била на печалба. Т.е. тя е можела да си позволи да го закупи. Защото се казва – откъде накъде един зам.-кмет ще има пари за джип.

Третият въпрос: комисиони по европроекти от страна на жената, с която живея. Тя се казва Мария Янева.
Сумата, която се коментира, от 30 милиона лева, е, меко казано, несериозна. Първо, 30 млн. лв. е повече от 1/3 от целия бюджет на общината за 2011 г. Второ, няма такъв проект в общината за 30 млн. лв. Ако някой поне малко от малко разбира от работата по европроектите, той много добре знае, че това е абсолютно невъзможно. Аз мога съвсем спокойно да декларирам, че Мария Янева не се е доближавала до проекти на общината, до каквато и да било работа в общината, по какъвто и да било повод.

Беше зададен въпрос за един имот южно от стадиона.
Въпросният имот е закупен от “АПП инженеринг” от “Нефтотранс” ЕООД на 29 април 2004 г. Изготвен план за регулация и подписан – на 19 август 2004 г. Утвърден план за застрояване – на 30 август 2004 г. Решение на Административен съд – Стара Загора №231, от 15 януари 2008 г., с което се отхвърля преминаването през парцела по устройствен план. Решението не подлежи на обжалване. Това са фактите. Другият факт е, че собственик на този парцел, на фирмата “АПП инженеринг”, е Ана Авджиева Балабанова, която е съпруга на мой първи братовчед. И това е факт. Но, както е видно по датите, не е било възможно аз по никакъв начин да съдействам за това, което се е случило.

Относно строежите на брат ми:
Имам брат. Казва се Петко Балабанов. И е строител. Това е учил, това прави цял живот. И не само това. Той е, за онези, които не знаят, зам.-председател на Камарата на строителите в Стара Загора. Човекът работи, строи. Има семейство, трябва да го издържа. Какво строи, за кого го строи, как го строи, аз не знам и не е моя работа. Това обаче, което мога да гарантирам е, че за времето, през което аз съм в общината, този човек не се е доближавал до какъвто и да било обект на общината. Можете да бъдете сигурни. Както, между другото, и въпросната фирма “АПП инженеринг”, за която стана дума в предходната точка. Първият ми братовчед също е строител, който цял живот е строил. Ако запитате строителите в Стара Загора, те го познават изключително добре. Той беше главен инженер на Строителни войски, сегашното предприятие “Строителство и възстановяване”. Тези двама човека само са загубили от това, че аз съм бил в общината. Нито един от тях по никакъв начин не е участвал в строежи, обекти, възлагания и т.н. на общината. А вярвайте ми, те са добри професионалисти. И не го твърдя аз, твърдят го техните колеги, които също можете да попитате.

За вилата в Тъжа:
Моята “суперлуксозна вила” в село Тъжа всъщност е един недовършен обект. Аз съм закупил парцела с къщата през септември 2007 г. Т.е. отново преди да стана зам.-кмет. За да мога да направя ремонт и въобще да стане обитаемо там, съм изтеглил кредит от банка, и това го има в данъчната ми декларация. Потребителски кредит в размер на 30 хиляди лева. За съжаление обаче, както много често се случва, парите свършиха много преди да успея да довърша обекта. Така че от две години там стои един недовършен строеж. Това е факт. Който има желание, може да отиде и да го види.

Относно паркинг до бившата сграда на ОСО:
Въпросният паркинг е предмет на проверка от страна на Инспектората на общината, а впоследстиве и от РДВР. Която проверка все още не е приключила. Както всяка проверка, тя не подлежи на коментар, докато не приключи. Но това, което мога категорично да заявя, е че върху нито един документ, касаещ процедурите за разрешителното за този паркинг, няма мой подпис.

И по последния въпрос – за фирма “Меркато”:
Оказа се, че фирма с такова име няма. Има заведения, които се наричат така. Фирмата се казва, мисля, “Зара фиш” ООД, а заведенията – “Меркато”. Едно от тези заведения е обектът на Автогарата, свързан с конфликта с въпросните две кафемашини, които наскоро общината премахна. Защо? Този обект на Автогарата е спечелен на търг, организиран от общината. Явен търг, с явно наддаване, както се правят всички търгове в общината, откакто ГЕРБ е в нея. Обектът е 62,5 кв.метра и към момента наемът, който този наемател заплаща към общината, е 1198 лева на месец с ДДС. За сравнение – двете кафемашини, които бяха сложени пред самия обект, са заплащали 40 лева на месец. Чии интереси трябваше да защити общината в този случай? Това е управленческо решение. Да не говорим за това, че тези кафемашини бяха поставени абсолютно неправомерно там. И Административният съд в Стара Загора го потвърди с две свои решения.

Мисля, че с тези факти дотук отговорих на всички поставени въпроси. Дотук бях в един “обяснителен режим” на така наречената “Зелена партия”. Може би е ред да задам и аз малко въпроси.

Първо, въпросната партия, както личи и от нейното име, би трябвало да е прегърнала екологичната кауза. Т.е. да се бори с екологичните проблеми, които в Стара Загора, както знаете, не липсват. Оказа се обаче, че тази партия е непозната за всички организации, които се занимават с екологични проблеми на територията на града. Разговарях с активисти, мога да им кажа имената. И вие ги познавате, можете да ги попитате. Тази Зелена партия не се е появила никъде. Нито на протестите за чист въздух, нито за полигона и тецовете, нито за обгазяванията – никъде я няма и като становища, и като действие.

Другият интересен момент е, че тази партия няма офис в Стара Загора. Значи там се говореше, че много възмутени граждани са подавали сигнали и т.н. Интересно къде са ги подавали тези сигнали. Защо обаче точно на тази партия са подавали тези сигнали, това е също интересен въпрос. Ще оставя без коментар личностите на тези хора, които се явиха пред медиите и казаха всички тези неща. Вие сте журналисти, много добре знаете кои са тези хора, какви са и защо са. Още повече, че – какво се оказа: ГЕРБ е изпратил официално запитване до Зелената партия относно тези хора – дали са нейни членове. И се оказа, че те не са. Има официален факс за това. Аз нямам идея защо г-н Борислав Недев така се нахвърли върху мен. Може би той трябва да каже защо. Нямам право да коментирам това, което съм дал като показания в полицията, но мога да кажа това, което не съм. Истината е, че неговото име не е било споменавано от мен. Защо полицията е решила да му вземе натривки, е въпрос, на който аз не мога да отговоря.

Ще завърша с молба към всички вас, обръщайки се към вашия професионализъм и вашата съвест като журналисти. Разбирам, че започва една много ожесточена предизборна борба и някои от вас работят в издания, които са симпатизанти на една или друга политическа сила. Молбата ми е да се постараем всички заедно да бъдем максимално обективни. Когато се говори за, примерно, че някой е взел нещо от общината, нека да се казва, че това е станало на търг. Открит, явен търг. Че всички условия са спазени – т.е. има публикации в сайта на общината, в печатните издания. Че решенията за началните тръжни цени се вземат от Общинския съвет. Нека да се казва, когато е минал един търг и никой не се е явил. Минава втори търг – пак никой. Едва третия търг някой го печели. Нека бъдем обективни. Защото едностранчивото подаване на информацията не помага на никого.

Относно оставката ми:
Вече го казах пред някои медии, ще го потвърдя и тук. Моето желание отдавна беше да напусна позицията, която заемах като заместник-кмет. Мотивите ми са чисто лични. Прекалено много неща се случиха около мен, и всички те – неприятни: палежи, бомби. Последната бомба вече преля чашата. Как и по какъв начин е изявявано това желание? Нямам документи за това, но това е правено в разговори с членове на Изпълнителната комисия. Диалози, които се водят вътре в партията, си остават в нея, независимо дали са спорове или обсъждания. Но например г-н Живко Тодоров ще потвърди, че аз още миналата година исках да изляза от общината. Не може да се работи в такава обстановка. Защото когато авторитетът на един човек на дадена позиция е накърнен, трудностите, които той среща в работата, са много повече.

Аз имам семейство, имам деца. За съжаление през последните години тук се нагнети една атмосфера, в която като че ли връх вземат недоброжелателните коментари. Неглижира се това, което е направено – доброто, хубавото, градивното. На преден план изпъкват съмнения, клевети, кал и всичко останало. Ще ви дам един пример: не може голямата ми дъщеря след последния взрив да плаче по телефона и да казва – какъв човек е този, който в сайта на една от медиите в коментара си пише, че хубаво е било ти да си вътре в колата, когато е избухнала. Има го във форум, коментар на едно радио. Прочетете го. Тя е имала глупостта да го прочете. А е дете на 19 години. За щастие малките все още не влизат в интернет. Но и те скоро ще започнат да го правят.

През годините аз съм бил пред вас и съм доказвал какво мога и какво не мога. Най-малкото на никого не пожелавам да изпадне в такава ситуация. Това, за което съжалявам е, че много хубави проекти съм започнал. Надявам се те да бъдат довършени. Надявам се и скоро да има човек, който да заеме зам.-кметската позиция. С огромно удоволствие, с огромно желание ще направя всичко възможно да му предам и да му помагам всичко да продължи напред.

Относно отношенията ми с ГЕРБ:
Много малко хора знаят, че аз съм един от 60-те човека, които инициираха създаването на партия ГЕРБ. Защото по закон трябва да има инициативен комитет от 60 човека, които определят дата и място на първия учредителен конгрес. От Стара Загора бях единственият в тези 60. Датата бе 16 ноември 2006 г., в зала 6 на НДК. Не мога да се откажа и няма да се откажа от нещо, в чието създаване и изграждане съм участвал. Това е все едно родител да се откаже от детето си. Няма как да се случи. Партията винаги ще има моята подкрепа, моите усилия, моята работа. Не напразно тази пресконференция се дава в този офис (в клуба на ГЕРБ – Стара Загора – бел. ред.). И аз се радвам, че партията е зад мен.

Относно мотивите за случилото се:
Една от основните характеристики на всеки, които застане на такава длъжност – кмет или заместник-кмет, това, което трябва да се научи да прави, е да казва “не”. Трябва да има смелостта да отстоява позиция. Аз мисля, че съм го правил. Давам ви пример: общинските жилища. Един огромен проблем, който 20 години е бил затлачван. Знаете добре, аз бях човекът, който бръкна в това гнездо на пепелянки. Аз инициирах проверката за общинския жилищен фонд. В резултат на тази проверка излязоха фрапиращи факти – че години наред, понякога 20 или 30 години, са обитавани общински жилища срещу 20 лева на месец. Като имайте предвид, че не са плащани данъци и такса смет, защото ги плаща общината. Оказа се, че има и 1957-ма година заето жилище! Три поколения са отгледани там. Срещу 15 лева на месец. Това справедливо ли е? В резултат на всички тези действия в момента имаме над 50 освободени общински жилища. И започваме да настаняваме наистина нуждаещи се хора.

Второ: помните ли как изглеждаше площадът пред общината, когато ние влязохме? Имаше един огромен телевизор. Даже на 3 март, когато беше парадът, той работеше и святкаше. Този телевизор сега го няма там. Помните ли, че целият център беше зает по централната улица с огромни билбордове, които скриваха фасадите. Там ли са сега? Няма ги. Това е, смея да твърдя, и колегите ще го потвърдят, че е мое дело. Преди две години ние приехме наредба за рекламната дейност. Тя послужи за основа на софийската наредба, която е изцяло преписана от старозагорската. Можете да ги сравните, има ги в интернет и двете. Имате ли идея какви интереси се засягат там? Каква борба, каква битка беше с големите акули в рекламния бранш? Която ние спечелихме в крайна сметка. Знаете ли, че дори в момент на криза ние имаме 30% по-високи приходи, събрани при това, с 30% по-малко билбордове. С явни търгове, открити всички – няма недоволни. Може би вината ми е, че съм по-хард и отстоявам позиция. Не виждам къде другаде нещо съм направил. Но явно съм засегнал наистина престъпни икономически интереси. На някой престъпник. Защото нормален човек няма да направи това, което се случи. И ако съм го направил, много се гордея с това. То означава, че поредната мутра е получила възмездие. Лошото е, че съм пострадал после аз.

Дали целят отстраняването ми от кандидат-кметската кампания? Чух толкова много версии напоследък, предполагам, че ще чувам още нови и нови. Задавате този въпрос вероятно защото си спомняте, че на миналите местни избори кандидатите за кмет от партия ГЕРБ се явиха на вътрешнопартийни избори и те бяха между проф.Танчев, сегашният депутат Недялко Недялков и мен. Но оттогава изтече много вода и в резултат на всичко това, което се случи – цялата помия, ако мога така да го нарека, която през годините се изля върху ми – моите шансове за кмет са минимални. Така че аз не бих го направил. Аз не съм кандидат-кмет от ГЕРБ. Категорично. Нито като независим, нито по някакъв друг начин.
*vvv

сподели бутон

1 коментар on “Зам.-кметът в оставка Велизар Балабанов: Явно съм засегнал престъпни икономически интереси”

  • Ани wrote on 7 април, 2011, 15:42

    с тази оставка изгуби града и служителите на Общината – нищо повече!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн