Гълъбово остана и без временен кмет

STZAGORA.NET

Титулярният кмет на Гълъбово Николай Тонев е отстранен от поста си от година и 7 месеца.

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков  е в платен годишен отпуск, съобщиха от пресцентъра на общината. Той оглавява общината от август 2009 г., след като съдът отстрани Николай Тонев заради повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Във връзка със създалата се ситуация от общинската администрация разпространиха до медиите прессъобщение. Според председателя на Общинския съвет Янка Петрова, в него е казано всичко:

Публикуваме прессъобщението без редакторска намеса:

“Уведомяваме всички заинтересовани лица, че поради поръчковите действия на Окръжна прокуратура – Пловдив, от 04.04.2011 г. Община Гълъбово е без законно избран кмет или определен временно изпълняващ длъжността кмет на общината, което затруднява административното обслужване, а в някои случай го прави дори невъзможно.

Временно изпълняващият длъжността кмет Пламен Бараков.

Проверката продължава 3 години, а кметът е отстранен от 19 месеца. Обстановката се усложни повече след отказа на Областния управител на Стара Загора да бъде избран заместник на временно изпълняващия длъжността г-н Пламен Бараков, който понастоящем е в платен годишен отпуск.

Длъжни сме да предупредим всички заинтересовани лица, че на практика става невъзможно издаването на всички административни актове на кмета на общината, до възстановяването му в длъжност.
Общинска администрация не носи отговорност за създалия се административен хаос.”

“Не е коректно изнесеното в декларацията, че съм отказал да бъде избран заместник на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Гълъбово. Аз върнах решение на Общинския съвет, който беше избрал такъв заместник, тъй като това противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Впоследствие Административният съд потвърди, че е незаконосъобразно Общинският съвет да избира заместник на Бараков. Така че не аз съм причината Гълъбово да остане без кмет”, коментира вчера пред медията ни областният управител Йордан Николов.

Той уточни, че в ЗМСМА няма предвидени правни действия за казус като гълъбовския и Министерският съвет вече е внесъл предложение в Народното събрание за законодателни промени. За да бъде решен проблемът възможно най-бързо в интерес на гражданите на община Гълъбово, областният управител се е обърнал за съдействие към правителството и в близките дни очаква отговор.

(СН)
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн