Министър Сергей Игнатов: Не е намерен подходящ кандидат за шеф на РИО

STZAGORA.NET

Сергей Игнатов

“Началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Стара Загора все още не е избран, защото не е намерен подходящият кандидат”, заяви вчера на импровизиран брифинг в Стара Загора министърът на образованието Сергей Игнатов. 31 март 2011 г. беше крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса, който се провежда за втори път тази година, след освобождаването през миналото лято на бившия вече началник на РИО Любомир Любенов.

На въпрос на “Старозагорски новини” как гилдията приема Концепцията като прелюдия към Закона за образованието, министър Игнатов каза:

“Гилдията като цяло подкрепя идеите, заложени в Концепцията, още повече, че една година обикаляме страната с дискусии и “кръгли маси”. В тези срещи участват учители, родители и най-важното ученици. Предстои нов цикъл обсъждания, с който ще обиколим по-големите образователни центрове в страната. Желанието ни е, когато законът се приеме, да стане закон на всеки български гражданин. Това е най-важният закон. Убеден съм, че до края на 2011 г. ще вкараме текста в Народното събрание.”

Игнатов опроверга твърденията, че по новата Концепция ще има два вида матури – лесни и трудни.

“Матурата е една. Децата, имайки право да се профилират след 10-ти клас, по профилиращите предмети ще полагат матуритетния изпит. Ако сега учениците завършват професионалната гимназия с някакъв държавен изпит, той вече ще се превърне в матура. А не че ще има две писти”, уточни министърът.

Преди това, в компанията на областния управител Йордан Николов и зам.-кмета на Община Стара Загора проф. Димитър Динев, проф. Игнатов разговаря по актуалните проблеми на образованието с ръководството на младежката организация на ГЕРБ. Следобед се срещна с академичната общност на Тракийския университет.

Министърът на образованието откри IV-та Национална конференция за предучилищното образование “Водим бъдещето за ръка”.

Пред над 300 участници във форума зам.-кметът на Община Стара Загора проф. Димитър Динев поздрави гостите, че са избрали най-подходящото място в България за своята пълноценна работа – със 170 години светско образование, педагогическо училище и Институт за детски учителки, ДИПКУ, Педагогически факултет и пр.

Областният управител Йордан Николов удостои с почетна грамота и плакет проф. Тиха Делчева, дългогодишен преподавател в Педагогическия факултет на Тракийския университет и ДИПКУ, за цялостния й принос в образованието и постигнати успехи в научноизследователската и преподавателската дейност.

Конференцията е посветена на 110 години от рождението на старозагорката Пенка Касабова – първата българска детска учителка с висше образование, положила основите на предучилищното възпитание в страната. Вълнуващи спомени за нея разказа племенницата й Леда Милева – поетеса, преводачка, общественичка, дъщеря на великия Гео Милев, както и доц.д-р Райна Захариева, приятелка на Касабова, изследователка и продължителка на делото й.

Откриването на конференцията стана в Стария театър с участието на Вокална група “Ян Бибиян” от II ОУ “П.Р.Славейков” и Ансамбъл “Загорче”. Професорите Ирина Колева, Божидар Ангелов, Димитър Гюров и Георги Бижков представиха пленарните си доклади.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн