Лечков ще съди прокурор

STZAGORA.NET
Смешното дело за дарените преди 6 години 5000 лв. на общинския футболен клуб “Сливен 2000″ приключи на 25 март т.г. Окръжен съд – Стара Загора, призна кмета на Сливен за невинен по обвиненията за търговия с влияние и измама.

Припомняме, че съдебният процес започна на 4 февруари т.г. и в рамките на три съдебни заседания бяха разпитани над 10 свидетели и направени две очни ставки, като при последната едва не се стигна до бой.

Срещу Лечков се обявиха вр.и.д. окръжен прокурор на Сливен Пламен Стефанов и сливенският бизнесмен Илия Георгиев-Манастира. В обвинителния акт е посочено, че бизнесменът поискал съдействие от кмета да бъдат извадени от националния горски фонд 150 кв.м земя за изграждането на каптаж за водоснабдяване на вилна зона “Кироолу”, където притежателите на вили нямали питейна вода. Самият частен обвинител Георгиев построил там бистро, което не можел да пусне в експлоатация заради липсата на вода.

Според обвинението Лечков, който е и президент на ОФК “Сливен 2000″, поискал от Георгиев дарение от 5000 лв. за футболния клуб, за да съдейства пред Изпълнителната агенция по горите да бъде променено предназначението на въпросните 150 кв.м земя за изграждането на каптажа. Георгиев събрал част от парите от живущите във вилната зона и на 31 март 2005 г. превел сумата по сметката на футболния клуб като дарение, за което получил и документ, но проблемът с каптажа не бил решен. Шест години по-късно Георгиев твърди, че Лечков го е измамил и адвокатът му пледира пред съда да бъде признат за виновен.

В петък прокурорът поиска Лечков да лежи 3 години в затвора при първоначален общ режим. Той определи, че деянието е с висока степен на обществена опасност и го определи като корупционно престъпление.

Още на първото заседание стана ясно, че историята е съшита с бели конци, а в хода на съдебното следствие не бяха представени доказателства, че Лечков е имал контакти с частния обвинител Илия Георгиев. Не стана ясно и на какво основание е повдигнато обвинението. Защитникът на Лечков – адвокат Иван Ангелов, беше категоричен, че не е в правомощията на един кмет да променя предназначението на земя, която се води държавна собственост. “Вярно е, че Лечков е кмет от ГЕРБ, но през 2005 г., когато му се приписва, че е извършил престъпление, държавата не се управляваше от ГЕРБ, а от тройната коалиция. Така че няма как Лечков да е обещавал някакво съдействие пред Изпълнителната агенция по горите, защото е нямало как да го изпълни”, заяви пред съда адв.Ангелов.

И на трите съдебни заседания Лечков твърдеше, че не знае защо е в съда и за какво е обвиняем. След произнасянето на съдебното решение той определи съдебния процес като пълен фарс.

“Така ще бъде до изборите. Вие присъствахте на един смехотворен процес. По-голяма смешка от това не съм виждал. Няма нито едно доказателство, не знам наистина защо съм тук. Това е един много смешен прокурор, който от 6-7 години ми е личен прокурор, имам 10 обвинения от него. Аз съм жертвата и се чувствам жертва. Всичко се политизира”, коментира Йордан Лечков.

Пред медиите кметът на Сливен заяви категоричното си намерение да подаде срещу прокурора жалба за набеждаване, тъй като държавният обвинител го нарече престъпник. “Прасето те каля, ти не можеш нищо да направиш в момента. Това е стандартна, комунистическа или не знам каква да я кажа – българска черта, но това сме си ние. В западния свят, където съм живял и печелил пари – там всеки е невинен до доказване на обратното, а в България се получава обратното – виновен до доказване на обратното. Не го пожелавам на никого, затова в утрешния ден вие може да попаднете в такава ситуация”, каза в заключение Лечков и благодари на обективния съд, който го оправда.

Решението на Старозагорския съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Веднага след приключване на процеса в петък частният обвинител заяви, че ще се възползва от законното си право и ще обжалва решението.

Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн