Още 127 млн. евро осигурява Норвегия за България

STZAGORA.NET

Посланик Тове Скарстейн

“Правителството на Кралство Норвегия определя 127 милиона евро за предстоящата петгодишна съвместна програма с България – каза на 25 март 2011 г. на брифинг извънредният и пълномощен посланик Нейно превъзходителство Тове Скарстейн, която посети Стара Загора по покана на областния управител Йордан Николов. – В момента обсъждаме приоритетите с българските партньори. Ще надградим опита си от предишните години в областта на опазването на околната среда и културно-историческото наследство. Те са важни не само за България, а и за европейското културно наследство, на което гледаме като на обща отговорност за бъдещите поколения.”

Г-жа Скарстейн уточни, че посолството, заедно с Българо-скандинавската камара, полага усилия, за да направи възможно норвежките инвеститори да опознаят България и да инвестират в нея. Предимствата са, че страната ни е част от общия пазар, има добра данъчна система с 10% данък, образовано население, конкурентни заплати и пр. Норвежците предпочитат да инвестират в недвижими имоти, във водно-електрически централи, възобновяеми енергийни източници и комуникации. Културно-историческото ни наследство трябва да стане атрактивно и достъпно. Това е въпрос на инвестиции и инфраструктура, на добър маркетинг и участия в международни туристически изложения.

“Норвегия внася в България три пъти повече стока, отколкото е българският износ. За последната година тя е на стойност 22.5 млн.лв. Част от моя мандат е да допринеса за развитието на търговията между нашите две страни, като се постигне добър баланс” – каза посланичката.

Тя подари на Регионална библиотека “Захарий Княжески” 15 заглавия на художествена и научна норвежка класическа и съвременна литература на български език в по няколко екземпляра. В следобедната си програма г-жа Скарстейн се срещна с председателя на Общински съвет – Стара Загора, Тенчо Руканов и митрополит Галактион, посети Регионалния исторически музей и Неолитните жилища, Старозагорската опера и Стария театър и откри Научноизследователски център по околна среда към Тракийския университет, създаден по проект, финансиран от правителството на Норвегия.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн