С 2/3 орязан бюджет – Тубдиспансерът е пред фалит

STZAGORA.NET
“С драстично орязания ни бюджет за 2011-a, който е с две-трети по-малко от този през 2010 година, изходът е само един – фалит. И това важи не само за нас, но и за останалите 9 диспансера в страната.” Това заяви на пресконференция в четвъртък, точно на Световния ден за борба с туберкулозата, д-р Любомир Любенов, управител на СБАЛПФЗ ЕООД в Стара Загора, популярна като Тубдиспансер.

Д-р Любенов разясни, че лечебното заведение е ЕООД, собственик е Община Стара Загора, но тази година има промяна във финансирането. Специализираната болница изпълнява държавни дейности при лечението на туберкулоза и независимо че е общинска собственост, се финансира по линия на МЗ и НЗОК. И по двете линия бюджетът е орязан с 2/3 спрямо финансите за миналата година.

“За да работим, трябва някакъв оптимален минимум, дори и в условия на криза. С тази липса на пари е невъзможно. Те са под оптималния минимум. Съкратихме максимално персонал, съкратихме драстично заплатите, но финансирането пак е доникъде”, оплаква се д-р Любенов.

Той отчете отлични резултати на Тубдиспансера за миналата година в борбата с туберкулозата. Тук заболеваемостта е една от най-ниските в страната и намалява – 25 на 100 000 души за 2010 г., при 30.6 на 100 000 в световен мащаб. Положителното е, че тенденциите са за намаляване на тази опасна болест през последните години у нас и в чужбина.

По повод Световния ден за борба с туберкулозата от понеделник, 28 март, до 1 април Тубдиспансерът ще има Седмица на отворените врати. Всеки ден от 7 до 17 часа безплатно ще се дават консултации и ще се правят прегледи на желаещите.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн