Ново: подаваме декларация, ако имаме повече от един работодател

STZAGORA.NET
Данъчна декларация за доходите, получени през 2010 г., са задължени да подават и всички физически лица, които до 31 декември 2010 г. са работили:
- На две или повече места на трудов договор;
- В течение на годината са сменили своя работодател и са започнали при друг отново на трудов договор, но последния не е изчислил годишния размер на данъка на лицата;
- Останали са без работа през годината или са се пенсионирали и към 31 декември, не са имали основен работодател, който да изчисли годишния им данък.

И в трите изброени случая лицата са работили по трудови правоотношения и имат задължение да подадат годишна данъчна декларация.

Съгласно промените в закона за доходите на физическите лица не подават данъчна декларация единствено лицата, които към 31 декември 2010 г. имат само един работодател, който е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011г.

Годишните данъчни декларации за доходите на физическите лица се подават на място в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък, по пощата с обратна разписка, по куриер, могат да бъдат приети на гише в централните пощенски клонове или да се изпратят по Интернет, подписани с електронен подпис до 2 май 2011г. До същата дата следва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите.

При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната дължима сума, кодът за вид плащане (код 111213 – „Данък върху доходите на физически лица – свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането (1. 01. 2010 – 31. 12. 2010).

Всеки наш клиент може да се консултира как да попълни данъчната си декларация на цената на градски разговор, избирайки информационния телефон на НАП: 0700 18 700. Всички актуални формуляри на документи могат да бъдат намерени на страницата на НАП в Интернет на www.nap.bg, или на място в офисите на приходната агенция.

Мариета ДОБРЕВА,
гл. експерт УК, ТД на НАП Пловдив,

офис Стара Загора, ул.”Кенали” 1

-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн