Масово купуват йод срещу радиация

STZAGORA.NET

Няма завишени стойности, успокояват от “Гражданска защита”

“Искам две шишенца йодна тинктура” – поръча млада жена от голяма верига аптеки в Стара Загора вчера по обяд. Още две видимо сериозни дами също искат йод, като добавят и мазилото йодасепт. Фармацевтката с усмивка ги пита за какво ще ползват исканите лекарства, а жените поясняват в един глас, че ще подготвят фамилията си срещу опасност от радиация.

“След земетресението в Япония успокояваха, че само водородът в атомната централа “Фукушима” експлодирал, но вече е отчетена завишена радиация не само в района на централата, а и в столицата Токио”, защитава се добре информираната гражданка и обяснява, че знае как да се приема йодната тинктура. Заформя се всенародно обсъждане на опашката, като повечето от хората са категорични, че облакът от Япония обърнал посоката и идвал на запад към Европа. “Видя се, че пред природата сме безсилни”, философски заключава възрастен мъж и прибавя към лекарствата от рецептата си шишенце йод. За всеки случай.

Фармацевтите в Стара Загора отчитат завишено търсене на йод и на маски от два дни насам, но гарантират, че са в състояние да осигурят количества. Недостиг засега няма в аптечната мрежа. Масовата психоза у нас тръгна най-напред от крайморските ни градове Бургас и Варна. Обяснението е, че пролетното слънце извеждало на разходка майките с малките бебета и деца и затова трябвало да се профилактират с йод. Темата очевидно вълнува мало и голямо, а в социалната мрежа “Фейсбук” се тиражира най-универсалната рецепта – пет капки йод в чаша вода за предпазване.

Старозагорски джипита също потвърдиха пред наш репортер, че баби и майки ги питат как да ползват йод или йодасепт срещу радиацията. Те обаче предупреждават, че мазилото йодасепт се прилага само за лечение на бактериално инфектирани рани, изгаряния по кожата, за дезинфекция при първа помощ на рани и не е за здрави хора. При предозиране са възможни кожни болести и дерматити, обясняват лекарите. Още по-малко пък препаратът е предназначен за деца, бременни и кърмачки. Възможни са алергични реакции, а йодасептът е забранен за хора с повишена функция на щитовидната жлеза, както и когато пациентите в момента са на терапия с радиоактивен йод.

От “Гражданска защита” в Стара Загора вчера успокоиха категорично, че няма повишение на радиационния фон в областта. Дежурният обяви, че от сутринта на всеки час при замерванията уредите показвали за Стара Загора 0.21 до 0.23 милирентгенчаса. В Чирпан обичайно радиационният фон бил по-висок – 0.3, но за да има опасни стойности, тази цифра трябва да е 0.5 милирентгенчаса и нагоре. От “Гражданска защита” коментираха запасяването с йод като истерия и психоза.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн