Искат 20% увеличение на автобусните билети в община Казанлък

STZAGORA.NET
Нови цени на билетите в градския и междуградския транспорт очакват жителите на община Казанлък съвсем скоро. Това стана ясно от писмо, изпратено в общинската администрация на Казанлък от Автомобилния консорциум, обединяващ пет транспортни фирми в Казанлък, потвърди Иван Кутев, председател на консорциума. Според него предстоящото увеличение на цените на билетите за пътуване се налага заради поскъпналото гориво и нелоялната конкуренция на таксиметровите фирми в района. Според внесеното предложение, цените ще се вдигнат с 20%. Без промяна засега ще останат само билетите по линиите от Казанлък за София и за Стара Загора.

Така казанлъчани ще плащат по 80 стотинки за пътуване с градски автобус, вместо досегашните 70.

“Няма друг избор – или увеличаваме цените, или прекратяваме работа – категоричен е Иван Кутев, собственик на фирмата “Кумакс Инвест”. Според него цената на литър нафта от 2.54 лв. превръща транспортните фирми в губещи, те изпитват сериозни затруднения, с месеци не изплащат осигуровките на работещите в тях, закъсняват и работните заплати.

Кризата в горивата и липсата на достатъчно пътници принуди таксиметровите фирми да въведат различни “изобретения” на ръба на закона. От няколко дни в Казанлък се разпространяват рекламни материали на фирма за таксиметрови услуги, с публикувани цени на маршрутите, в това число и по извънградската мрежа. “Това е недопустимо и не проумявам защо данъчните служби, Автомобилната инспекция и Общината в Казанлък не вземат мерки”, заяви за “Старозагорски новини” Кутев. По думите му, само 14 са такситата, които подпират автобусите по градска линия No 5, която пътува в посока Бузовград. Още толкова се движат и по северните дестинации, като изпълняват услугата на цените на междуградските автобусни линии. Гражданите ги предпочитат, защото са гъвкави и не се налага да чакат.

Никъде в света професията “шофьор” не е свободна, без задължения за осигуровки и без контрол, а тук няма закони и никакъв контрол, жалват се представители на транспортните фирми, извършващи превоз на граждани по общинската или републиканската пътна мрежа. Заради създалото се напрежение и нетърпима ситуация са депозирани и уведомления за протестни действия. Срокът за първото изтече на 16 март. Ако не се вземат мерки, след 21 март представителите на Автомобилния консорциум обмислят протестни действия. Те настояват Общината в Казанлък да създаде и необходимата сигнализация и маркировка за автобусните спирки.

Деляна БОБЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн