Изпълнителният директор на “Пи Ес Ай” Тихомир Димитров: Някой е подвел БСП със сгурията за ЛОТ 2

STZAGORA.NET
“Някой е подвел БСП, че един от използваните от нас материали за насип на ЛОТ 2 от автомагистрала “Тракия” – сгурията, е некачествен материал.” Това заяви вчера пред “Старозагорски новини” бившият зам.-кмет на Община Стара Загора Тихомир Димитров, който понастоящем е изп.директор на Пи Ес Ай – една от фирмите в Трейс Груп Холдинг, който изпълнява строителството на ЛОТ 2.

Тихомир Димитров

Припомняме, че на 15 март т.г. централното ръководство на БСП оповести, че Лот 2 на автомагистрала “Тракия” (отсечката Стара Загора – Нова Загора) се изграждала по начин, несъвместим с принципите на съвременното пътно строителство. От пресслужбата на БСП разпространиха изявление на червения лидер Сергей Станишев, в което се твърди, че в резултат на некачественото строителство, магистралата ще се напука, ще стане “на вълни” и ще бъде опасна за пътуващите по нея.

Социалистите визират използването за пътна настилка на сгурия от табаните на затворения вече димитровградски рудник “Миньор”, която те наричат просто пепел. Червените се позовават на изследвания, направени по тяхна поръчка от лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Според тях резултатите показвали, че материалът променя обема си в зависимост от климатичните промени и съдържал въглищни частици, които при определени условия започвали да тлеят. Хората на столетницата обясняват заместването на баластрата с желанието за по-евтино строителство, но предупреждават, че след време щяло да се наложи лотът да се поправя, което щяло да го оскъпи до 26 млн. лева.

“Всеки материал, който отговаря на техническата спецификация, може да се използва за насип. Науката е доказала, че сгурията е един от тях. Той вече е изследван в централната лаборатория към АПИ и е одобрен като насипен материал. Но сгурията е само един от материалите, които използваме при насипите. Основно използваме инертни материали от кариерите в Змейово, Братя Кунчеви и Дядово. След всеки положен пласт се вземат проби от надзора. Досега нямаме забележки от тях”, обясни Тихомир Димитров. На въпрос на медията ни защо лидери на БСП атакуват неподготвени строителството на АМ “Тракия”, директорът на Пи Ес Ай отговори категорично: “Това е някакъв непремерен политически ход”.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

Депутатът от ГЕРБ Недялко Недялков: Това е нечиста политическа атака срещу правителството

Недялко Недялков

“Обвиненията на БСП срещу правителството по повод изграждането на Лот 2 на автомагистрала “Тракия” не са нищо друго освен нечиста политическа атака срещу правителството, срещу Агенция “Пътна инфраструктура” и МРРБ. Всички техни доводи, че, видите ли, в пътната настилка на магистралата се влагали некачествени материали, като се визира т. нар. “червена сгурия”, могат да се разбият с простия факт, че именно по такъв начин в Украйна е изградена високоскоростната магистрала от Киев до Одеса, а хората от моето поколение си спомнят т. нар. “сгурбетон”, с каквито блокчета има изградени сгради, траещи и досега.

Целта на БСП е да урони престижа на правителството на ГЕРБ не само пред избирателите, но и пред нашите европейски партньори. Но аз мога да им задам въпроса, как така фирмата, изграждаща лота – “Трейс Груп Холдинг”, която беше много добра по времето на тройната коалиция, сега изведнъж стана лоша? Това е удар не само срещу фирмата, не само срещу гражданите на Стара Загора, но и върху имиджа на страната ни пред Брюксел, който осигурява голяма част от финансовите средства за българските магистрали.

От това, което научих по въпроса, разбрах, че са направени над 150 лабораторни изследвания на използваните за строежа на магистралата материали. Изследва се всеки материал преди да се използва. И как така съответните контролни органи не знаят нищо, а изведнъж БСП знае? Пак повтарям, че това е нечиста политическа атака, но от нея може да пострада не ГЕРБ, а страната ни.”

Записа:
Иван ПЕТРОВ

-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн