Готвят директор парашутист на МБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET
Здравният министър д-р Стефан Константинов е насрочил извънредно общо събрание на акционерите на най-голямата болница в Старозагорска област – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, на 15 април т.г. с основна точка в дневния ред – СМЯНА НА ДИРЕКТОРСКИЯ БОРД. Мотиви за исканата рокада не се посочват, съобщиха вчера синдикалните лидери на болницата.
За мястото на изп. директор д-р Николай Колев се спряга името на д-р Петър Атанасов, който е роден в гр.Първомай, а след завършването на висшето си медицинско образование е бил ординатор в Окръжна болница – Хасково, началник на Хирургическо отделение в МБАЛ – Гълъбово, управител на Гълъбовската болница в периода 2004-2008 г. Последно е работил като ординатор в Хирургическо отделение на МБАЛ – Димитровград.

Тунизийската връзка

Любопитна подробност от биографията на д-р Атанасов е работата му като лекар в Тунис от 1996 до 2001 г. В същото това време (от 1996 до 2002 г.) там е работил и настоящият здравен министър д-р Константинов. Дали са се познавали, е трудно да гадаем, но самият факт, че д-р Атанасов е предложен в новата управа, която по заданието на здравния министър трябва да смени настоящата, подсказва за тясна тунизийска връзка.

Досега в своето 130-годишно съществуване МБАЛ “Киркович” никога не е имала за директор човек, който не е бил свързан професионално със Стара Загора.

Припомняме, че последната смяна на Борда на директорите на МБАЛ “Киркович” вече извършена през ноември 2009 г., когато за изпълнителен директор беше избран старозагорецът д-р Николай Колев, който замени д-р Катя Бекярова. Д-р Колев е член на ПП ГЕРБ от създаването на структурата в Стара Загора, така че в случая няма как искането на министъра да мине като партийна чистка, освен по тунизийска линия.

Негодуванието

Вчера стана известно, че синдикатите в МБАЛ са инициирали подписка и са приели декларация в защита на настоящия Борд на директорите в МБАЛ “Киркович”, чийто текст гласи дословно:

“Ние, работещите в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора, категорично се противопоставяме на немотивираното предложение на министъра на здравеопазването за смяна на Борда на директорите на лечебното ни заведение чрез свикване на извънредно общо събрание на акционерите изпълнителните.”

С подписите си всички, които подкрепят сегашния Борд на болницата, ще декларират и готовността си за активни протестни действия за недопускане на външен за структурата изпълнителен директор.

“До края на седмицата ще събираме подписка под декларацията срещу решението на здравния министър за смяна на директорския борд. Ще тръгне и паралелна подписка сред обществеността на Стара Загора”, заяви вчера пред “Старозагорски новини” лидерът на КНСБ в МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” д-р Атанас Бадов и допълни: “Категорично подкрепяме сегашния изпълнителен директор и се противопоставяме срещу липсата на диалог и неправилното провеждане на нов избор на Съвет на директорите, който е приоритет на събранието на акционерите. Подозираме, че става дума за лобизъм, непрозрачно взимане на решенията и прикрити икономически интереси.” Изпълнителните съвети и на двата синдиката подозират, че това са причините за категоричния отказ на здравния министър да се срещне с тях. Те са изпратили три писма от назначаването му до 15 март и нямат нито един отговор.

След подозрителното мълчание на министър Стефан Константинов, вчера от синдикатите са потърсили съдействие от централите на КНСБ и “Подкрепа” и от БЛС.

Повод за категоричната позиция на синдикалните лидери в МБАЛ “Киркович” е съобщението на пресцентъра на МЗ до медиите, че причината за свикването на събранието е “лош мениджмънт и лоши финансови резултати”.

“Според работещите в болницата обаче дългът ни е нараснал заради миналогодишните делегирани бюджети и сегашните прогнозни или лимитирани бюджети, които на практика финансират под 80 процента от дейността на лечебното заведение. Точно това формира и цитираните от пресцентъра на МЗ цифри – задължения от 3 млн. на 6 млн. По наши данни това води между 360 и 500 000 лв. загуби на болницата на месец”, анализира д-р Бадов.

Той припомни, че наскоро е приключил одитът на здравното заведение, който е изключително положителен, а направените икономии от януари до ноември 2010 г. са в размер на 2.3 млн. лв.
Йовка НИКОЛОВА

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА

Б.Р.: Според предложението на здравния министър за членове на Борда освен д-р Петър Атанасов се предлагат още д-р Анчо Димитров – началник на операционен блок в Първа хирургия на МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, и финансистката от НЗОК Зоя Вълева. Всъщност д-р Анчо Димитров е единственият свързан със Стара Загора.

Досега такова чудо не е имало, категорични са синдикалистите, които са решени с всички разрешени от закона средства да бранят докрай настоящия си директор д-р Николай Колев.
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн