ОДМВР – Стара Загора представи публичен отчет за дейността си през 2010 г.

STZAGORA.NET


Пред зам.-областния управител, кметовете на големите общини, ръководителите на съда и прокуратурата в областния град и пред медиите, ръководството на дирекцията представи основните приоритети, тенденции и резултати от дейността по опазване на обществения ред, противодействие на престъпността и гарантиране правата, спокойствието и сигурността на гражданите.


През 2010 година на територията, обслужвана от ОДМВР-Стара Загора са регистрирани общо 5618 криминални престъпления. В резултат на действието на редица криминогенни фактори, през 2010г. броят на регистрираните криминални престъпления е увеличен с 30,9%. Коефициентът на престъпност е 1567,8 (брой деяния на 100 000 души) и е увеличен с 382 престъпления на 100 000 души в сравнение с 2009-та. Въпреки това той продължава да бъде с 98,56 пункта под средния за страната. “Три са факторите, допринасящи да увеличението на регистрираната престъпност в областта – заяви комисар Алексиев. – На първо място тва са последиците от икономическата криза. Колкото повече хора остават без работа, толкова повече се увеличава работата на полицията. На второ място бе създадена организация, която да ограничи възможностите да бъдат неглижирани по-маловажните престъпления. Хората се вълнуват повече от откраднатите лозарски пръскачки и метални предмети от дворовете си, отколкото от разкритите крупни банкови измми. На трето място считаме, че повечето заявени престъпления са функция и на нарасналото обществено доверие към полицията. ”

През годината со разкрити са 2351 престъпления, което формира процент на разкриваемост 41,85%. Въпреки, че абсолютния брой на разкритите криминални престъпления е увеличен с 480 (24%), общият процент разкриваемост при криминалните престъпления бележи снижение с 1,92% в сравнение с предходната година. През 2010 г. са разкрити допълнително и 569 престъпления, от предходни години – 322 престъпления против собствеността, 120 – престъпления по транспорта и 41 престъпления против личността. В сравнение с 2009г. броят на разкритите деяния от минали периоди е увеличен с 235. До края на м. февруари 2011 г. са отчетени като разкрити още 242 престъпления, извършени през 2010г., по които разследването е приключило с мнение за съд в началото на 2011 г.

През 2010 година на територията на Старозагорска област са регистрирани 7 убийства и два опита за убийство. Всички извършители са установени, но тъй като към 31.12.2011 г. едно от досъдебните производства не е било приключено, то не е отчетено като разкрито. Увеличен е броят на изнасилванията, които през 2010г. са 13 – с осем повече от предходната година. В отчетния период се наблюдава се изразен ръст на разкриваемостта при разследване на нанесените телесни повреди – при извършени 122 деяния към 31.12.2010 г. са отчетени като разкрити 70 – 75,4%. От регистрираните през годината 149 грабежа са разкрити 60 (40,3%), при които досъдебните производства са приключени с мнение за съд. В сравнение с предходната година разкриваемостта при грабежите е увеличена с 11%. Установени са извършителите на още 17 деяния, по които към 31.12.2010 г. досъдебните производства са били в ход. Разкрити са и 20 грабежа от предходни години. Най-голям е относителния дял на грабежите на дамски чанти (42%) с намиращите се в тях пари, мобилни телефони и на златни накити (26%). Деянията са извършвани основно над жени, движещи се сами по улицата, в т.ч. на оживени места и в светлата част на денонощието. През годината са задържани 64 извършители, част от които са действали в съучастие. Преобладаващата част от установените лица са пълнолетни, наркозависими и са регистрирани за други престъпления.

Основен дял в структурата на криминалната престъпност имат кражбите, които са с 1302 повече в сравнение с предходната 2009 г. и съставляват 61% от всички регистрирани престъпления. Най-голям е относителния дял на кражбите на метални предмети и покъщнина от домове и стопански постройки в малките населени места и на кражбите от електропреносната и съобщителната мрежа. През 2010 г. са регистрирани 562 кражби от частни домове в областта.. 200 от деянията са чисто домови кражби – главно на пари, златни накити, преносими компютри и друга и компактна техника от апартаменти в Стара Загора и Казанлък. Разкрити са 67 от тези престъпления, като този вид деяния бележат тенденция на устойчивост. “Значително е увеличен, обаче, броят на кражбите и предмети от необитаеми или сезонно обитавани къщи и стопански постройки в селата на метални вещи, които извършителите предават в законни и незаконни пунктове за изкупуване на метали. Именно в тази насока считам, че имаме неизпълнени ангажименти към гражданите – подчерта директорът на ОДМВР. – Направили сме анализ и сме набелязали мерки за активно противодействие на този вид престъпления, чрез провеждане на специализирани полицейски операции в селата и осигуряване на полицейско присъствие през нощта в селата. В същата посока е и предприетата инициатива на ръководството на МВР да се приемат промени в Закона за управление на отпадъците, които да ограничат кражбите на метални вещи и проводници от далекопроводната и електрорадпределителната мрежа”.

През периода са разкрити 78 кражби от къщи и спомагателни помещения в малките населени места. Установени са извършителите на още 36 кражби от частни домове в селските райони, като работата по образуваните по тях досъдебни производства продължава. 109 са регистрираните кражби и противозаконни отнемания на МПС през годината, разкрити са 33 престъпления, което съставлява 30,3 %. Продължава работата по още 11 досъдебни производства срещу установени извършители на противозаконно отнемане на МПС. Освен, че разкриваемостта на този вид престъпления е увеличена с близо 8% в сравнение с предходната година, тя е и двойно по-висока от средната за страната (13,9). Издирени са 60 от отнетите автомобили. Установени са 48 извършители, на които са повдигнати обвинения. Разкрити са и още 16 престъпления от минали години, които също не се включват при формиране на процента на разкриваемост за този вид деяния. И през 2010 г. е запазена тенденцията, в 40% от случаите предмет на посегателство да са стари МПС (главно “ВАЗ”), които се отнемат, за да бъдат предадени за скрап или за да бъдат използвани за извършване на други престъпления. Само 6 от откраднатите автомобили са от т.нар. “висок клас”. В периода няма установени случаи на престъпни посегателства спрямо МПС, с цел последващото им връщане срещу откуп или с цел застрахователна измама. Значително е намален броя на заявените кражби на вещи и части от МПС от 327 за 2009 г. на 244 за 2010-та. Предмет на посегателство са главно акумулатори, горива и аудиосистеми, но и в отделни случаи и оставени на видими места в купето чанти със значителни суми пари, преносими компютри и др. вещи. С близо 2% е увеличена и разкриваемостта при тези престъпления.

Тенденцията на увеличаване на броя на употребяващите наркотични вещества и произтичащите от това висок риск за общественото здраве и усложняване на криминогенната обстановка, определят противодействието на наркоразпространението като един от основните приоритети в работата на ОДМВР – Стара Загора и през 2010 г. Комисар “Анализът показва, че над 42% от всички криминални престъпления са свързани с необходимостта на наркозависимите лица да си набавят средства за закупуване на наркотици” – отбеляза комисар Алексиев. Той отчете, че през 2010 г. са образувани 110 досъдебни производства срещу 105 лица употребяващи и разпространяващи наркотични вещества. На 16 разпространители е взета постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”. 57% от извършителите на престъпления, свързани с наркотици са лица, срещу които са водени и други досъдебни производства, в т.ч. на 23% са повдигани предишни обвинения по чл. 354а от НК.

За отчетния период на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора са регистрирани 307 престъпления и противоправни деяния, извършени от 262 лица под 18 годишна възраст. Относителният дял на престъпленията, извършени от лица, ненавършили пълнолетие съставлява 13.95 % от разкритите престъпления и е увеличен с 3,5 пункта спрямо предходната година. Увеличен е и относителният дял на лицата под 18 г., спрямо общия брой от разкритите извършители на престъпления през 2010 г. – 12,2 %, докато за 2009г. е бил 10,6 %. Въпреки това, за разлика от периода 2005 г. – 2007 г., когато детската престъпност е в рамките на 16%, през последните три години делът на разкритите противоправни деяния, извършени от малолетни и непълнолетни лица е под 14 %. Потърпевши от престъпления през годината са станали 75 деца (37 малолетни и 38 непълнолетни). 2 деца са станали жертва на тежки телесни повреди с последвала смърт, 6 деца – на грабеж, 4 – на изнасилване, 9 – на блудство. На 1 дете са били нанесени телесни повреди, 30 са станали жертва на кражба, 2 – на хулиганство и 3 – на престъпления по транспорта. В периода са регистрирани са 6 престъпления против брака и семейството. Прави впечатление изразената тенденция към намаляване броя на престъпленията, извършени срещу деца – през последните три години те са намалели почти три пъти в сравнение с периода 2003-2004 г. През 2010 г. е предоставена полицейска закрила на 53 деца в риск.

643 икономически престъпления са регистрирани през годината – с 16% (89 броя) повече от предходната 2009г. Въпреки нарасналия брой на регистрираните икономически престъпления, разкриваемостта им също е увеличена – и като абсолютни цифри и като относителен дял. През 2010 г. са разкрити 329 икономически престъпления (със 79 повече, отколкото през 2009г.) Съответно процентът на им разкриваемост за тази година е 51,17%, – с близо шест пункта по-висок от предходната 2009г. Разкрити са и 160 престъпления от предходни периоди. Фактически през 2010г. съставът на икономическа полиция е приключил успешно дейността по разкриване на 489 престъпления, от които на икономиката, на бюджета и на частни лица са били нанесени щети в размер 11 171 000 лева. В структурата на икономическата престъпност най-голям е относителният дял (55,4%) на регистрираните престъпления по гл.VІ от НК – престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система. Броят им е нараснал с 80 в сравнение с 2009 г., но е увеличен значително и броят на разкритите от тях ( от 140 за 2009г. на 201 за 2010г.), с което процентът на разкриваемостта им е повишен с 5 пункта. Сред основните приоритети на по линия на противодействието на икономическата престъпност за 2010г. са противодействието данъчните престъпления, на незаконната търговия с акцизни стоки, с отломки от цветни и черни метали, противозаконното присъединяване към електропреносната мрежа и лихварството. Проведени са множество специализирани полицейски операции, при които са проверени над 600 търговски обекти и частни имоти и са иззети големи количества акцизни стоки без бандерол: 65 971 кутии цигари на пазарна стойност над 200 000 лв.; 2130 кг рязан тютюн; 2799 бутилки алкохол; 1350 литра наливен алкохол. Образувани са 88 досъдебни производства и преписки, включително бързи и незабавни производства, като към края на 2010 г. почти всички са приключени с повдигнати обвинения, а обвиняемите – предадени на съд.

Огромен е обемът от работа извършен от служителите от охранителна полиция. През 2010 г. те са извършили 21 996 проверки по преписки, провели са 436 охранителни обследвания в рискови обекти, съставили са 941 сигнални писма и са връчили писмено предупреждение по чл. 56 от ЗМВР на 10 751 лица. Оказали 5995 съдействия на органите на съдебната власт и на други институции. Участвали в провеждането на 252 специализирани и тематични полицейски операции и в охраната на 629 културни, спортни, политически и др. масови мероприятия. При изпълнение на служебните си задължения, служителите на охранителна полиция са съставили 15 932 акта за констатирани от тях административни нарушения. Служителите от охранителна полиция при ОД МВР са участвали активно и в разкриването на 294 престъпления, извършени от неизвестни лица в обслужваните от тях райони. 848 лица са задържани по чл. 63 от ЗМВР от униформените служители през 2010 г. (със 101 повече от предходната 2009-та). През изтеклата 2010г. от конвойно звено при ОДМВР-Стара Загора са охранявани и конвоирани 1513 лица, в т.ч. 501 в други населени места и области. Служителите от специализираното заведение за отрезвяване са извършили дейности по приемане, обслужване и освобождаване на 578 лица (559 мъже и 19 жени, 3 чужди граждани), които под влияние на алкохол или друго упойващо вещество са извършили нарушение на обществения ред или са причинили пътнотранспортно произшествие, били са намерени в безпомощно състояние на обществено място или са заловени да шофират с над 1,8 промила алкохол в кръвта. Звената, осъществяващи контрол на общоопасните средства в областта са работили по 7926 преписки и са издали общо 8787 разрешения за дейности с общоопасни средства. Извършени са 2477 проверки на физически и юридически лица, притежаващи разрешения за дейности с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси и са съставени актове за 228 нарушения на ЗВВООБ, (156 за 2009 г.).

В резултат на ефективната контролна и превантивна дейност на полицейските служители, през 2010 г. в областта бе отчетена благоприятна тенденция към намаляване броя на пътните инциденти в Старозагорска област. Регистрирани са общо 1993 пътно транспортни произшествия (1598 леки и 395 тежки), при които са загинали 37 и са пострадали 507 човека. В сравнение с същия период на 2009г., леките пътни инциденти са намалели с 107, тежките катастрофи – с 58. С 19 по-малко са жертвите на пътни злополуки, 84 по-малко са хората, получили травми и наранявания. Общо 44 470 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в областта през годината. Съставени са 16 887 акта за установени административни нарушения на Закона за движение по пътищата, от които 1993 – за допуснати пътнотранспортни произшествия. Издадени са 14046 наказателни постановления, с които са наложени глоби за 1 986 865 лв. 23 869 нарушители са глобени с фиш, като общата сума на санкциите възлиза на 817 453 лв.

Административното обслужване на гражданите във връзка с издаването на новите български лични документи бе един от важните приоритети на ОМВР – Стара Загора. Въпреки периодично възникващите проблеми с техниката и неритмичното доставяне на материали до края на септември, ОДМВР-Стара Загора успя да задържи едно от челните места в страната по производство на български лични документи. През 2010 г. са издадени: 73 219 лични карти, 28 159 паспорти, 33 679 свидетелства за управление на МПС на български граждани и 43 – на чужди граждани, 863 разрешения за пребиваване на чужди граждани и 58 други удостоверителни документа. Създадена бе организация за оптимизиране процеса на обслужване на граждани, чрез въвеждане на удължено работно време през работните дни и прием на заявления в събота до м.август, както и чрез ефективно използване на мобилните биометрични станции.

През 2010 г. в служителите на 13-те Районни управления “Пожарна безопасност и спасяване” в областта са обслужили общо 2 636 произшествия (с 471 по-малко от обслужените през 2009г.) В сравнение с предходната 2009 г., броят на пожарите със загуби през отчетния период е намален значително – с 44 (12,3 %). С 27 % е по-малко са и пожарите без щети през годината (в т.ч. пожарите в сухи треви през пожароопасния сезон). Комисар Алексиев изрази задоволството си, че годината е приключила без регистрирани пожари със загуби в горския фонд да областта. “Това е изключително добър показател, както за превантивната дейност на контролния състав на РУ “Пожарна безопасност и спасяване” и лесничействата, така и за бързите и правилни действия на оперативните екипи при ограничаването на възникналите пожари и запалвания само в тревната растителност и в лесонепригодни площи”. 26 са пожарите в селското стопанство – те са по-малко от предходната година и със значително намалени щети. През 2010-та са унищожени общо 71 дка посеви, срещу 307 – дка, изгорели през 2009 г. При пожари през отчетния период са загинали четирима граждани и са пострадали 20. Анализът на произшествията с пострадали хора показва, че основната рискова група са хората от третата възраст – особено трудно подвижните и лежащо болните. В тази връзка районните служби предприеха разяснителна кампания, за обезопасяване на жилищата на самотноживеещи хора, в която бяха включени социалните служби, социалният патронаж и НПО, поддържащи услугата “личен асистент“. Служителите от държавния противопожарен контрол на ”Пожарна безопасност и спасяване” в областта са извършили 16 563 проверки – сертификационни, комплексни, тематични и контролни. Изготвени са 1410 противопожарни разпореждания и 826 разпоредителни писма. В рамките на контролната дейност са връчени три акта за установени нарушения на правилата и нормите за пожаробезопасност в обществени и промишлени обекти, с последващи заповеди за спиране на дейността им от Директор ОДМВР. Със заповеди на началниците на РС”ПБС” са спрени от експлоатация 30 отделни пожаро и взривоопасни съоръжения. Приложени са 72 административно наказателни мерки.

Директорът на ОДМВР обърна особено внимание на успехите в дейността на полицейското разследване. “Това е основният показател за качеството и ефективността на полицейската работа, завършеният продуктът от дейността ни, който предаваме на държавното обвинение”. През 2010 г. в ОДМВР са образувани общо 6607 досъдебни производства, от които: 6267 дознания, 319 бързи производства и 21 незабавни производства. Общият брой на образуваните през периода досъдебни производства е увеличен с 1652 в сравнение с 2009г. От тях в рамките на календарната година са приключени и предадени в прокуратурата 5715 дела, което съставлява 86,5% (срещу 83,6% за 2009г. ) По този показател резултатите на ОДМВР – Стара Загора са с 3,1% над средните за страната. Въпреки увеличението на новообразуваните досъдебни производства и по криминална и по икономическа линия за 2009г., разследващите полицаи са действали адекватно на създадената ситуация и са успели да приключат и изпратят в прокуратурата с мнение за съд 38,7% от приключените производства – общо 2212 дела (1759 за 2009 г.), съответно: 1897 дознания, 296 бързи и 19 незабавни производства.

В края на отчета, комисар Алексиев представи приоритетите на ОДМВР за 2011 г. “Категорично заявявам, че основен приоритет в работата на дирекцията за 2011 г. ще бъде противодействието на конвенционалната престъпност, особена в малките населени места, за което вече сме взели съответните мерки”.

В последвалата дискусия председателят на окръжен съд – Стара Загора Тоньо Тонев подкрепи изнесените в публичния отчет данни с информация за приключените през годината съдебни дела. “През годината са приключени 1996 наказателни дела от които 125 в Окръжен съд и 1871 – в районните съдилища в областта – това е крайният резултат от вашите усилия” – подчерта той. 93% от наказателните дела в ройнонните съдилища са приключили с присъди – осъдени са 2401 лица и са оправдани 12. От съдените през 2010г. от Окръжен съд 130 лица, 129 са получили присъди. Задоволство от доброто взаимодействие с полицията сподели и представителят на обвинението – зам.- окръжният прокурор Дичо Атанасов. Той отбеляза основните значими реализации, осъществени през годината благодарение на координираните действия на полицията и прокуратурата. “Искам да благодаря на ръководството на ОДМВР за това, че през годината активно и целенасочено се бори с престъпността в собствените си редове. Като пример мога да посоча задържаният за разпространение на наркотици полицейски служител, който вече е осъден на първа инсттанция на 4 години лишаване от свобода”.

Председателят на ОбС – Стара Загора Тенко Руканов призова служителите на полицията да бъдат активни в предлагането на промени в наредбите на общината, чрез които да се повлияят върху състоянието на обществения ред и сигурността на гражданите на територията на общината. Той отбеляза проблемите, свързани с противодействието на футболното хулиганство и предотвратяването на незаконния хазарт в района на автогара – Стара Загора. Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов благодари на служителите от РУ “Полиция” и Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Казанлък за доброто взаимодействие. Той сподели че през миналата година общината и полицията в Казанлък са приели тригодишна програма за съвместни действия за гарантиране на обществения ред, безопасността на движението, опазването на реколтата и др. “Надявам се, че по този начин партньорството ни ще бъде по-ефективно, а усилията ни за повишаване сигурността на гражданите – по-адекватни” – заяви кметът на Казанлък. Той постави наболелият проблем, свързан с разграбването на безстопанствени обекти в града на розите и необходимостта от набелязване на мерки за предотвратяването им. Благодарност към служителите на реда изказа и кметът на Община – Раднево д-р Юлиан Илчев. Той подчерта, че ръстът на криминалната престъпност, не е отговорност единствено на полицията. “Престъпността е функция преди всичко на редица социални фактори и осъзнаваме, че нашата отговорност като местна изпълнителна власт е да развиваме на политики в тази насока”. Той обяви, че във връзка със зачестилите кражби в селата е проведена среща с ръководството на РУ “Полиция” – Раднево и са предприети инициативи за ангажиране на населението в помощ на полицията при противодействие на тези престъпления. “Проблемите ни не са по-различни от тези в другите общини – заяви зам.- кметът на община Гълъбово – а комуникацията ни с РУ “Полиция” за тяхното решаване е много добра и разчитам че ще бъда такава и в бъдеще”. Началникът на ОСИН Катя Янулова благодари на ръководството на областната дирекция за доброто взаимодействие, подкрепа и помощ оказана от полицейските служители при изпълнение на присъдите и пробационните мерки. “Средно годишно пробационните служби в областта изпълняват около 500 съдебни актове – огромна задача, с която трудно бихме се справили без изключителната подкрепа, която получаваме от ОДМВР”. Зам.-областният управител Димитър Драчев, също даде положителна оценка на работата на областната дирекция и пожела на служителите й по-малко престъпления и още по-добра разкриваемост през 2011 г.

Вижте целия отчет на сайта на ОДМВР – http://www.starazagora.mvr.bg/Accounts_and_Programs/Accounts/odmvr-2010.htm

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-

бутони за социални мрежи

2 коментари on “ОДМВР – Стара Загора представи публичен отчет за дейността си през 2010 г.”

  • petranka toneva dineva wrote on 2 май, 2011, 17:10

    Моля за съдействие. Имам къща в с.Мъдрец, община Гълъбово, област Стара Загора. След като почина майка ми, къщата е необитаема от 3 години и 6 месеца. ПРез 2010 год. откраднаха всичкия ни селскостопански инвентар. В настоящия момент отново кражба – влезнали са от прозореца към улицата. Откраднати са много и големи вещи, тежки предмети. Отново са крали перални, колелета, медени казани, варели. Това е организирана група с товарна кола. Опразниха ми къщата. До кого да изпратя жалба? В с.Мъдрец няма полиция. Кметът на селото не се интересува от кражбите в частните къщи.

    molq za sadeistvie.imam kashta v selo madrec obshtina galabovo,oblast stara zagora.sled kato po4ina maika mi kashtata e neobitaema ot  tri god. i shest meseca.prez 2010god.za otkradnali bsi4kiqt ni selsko stopanski inventar.v nastoqshtiqt moment  otnovo krajba vleznali sa ot prozorecot kam ylicata .otkradnati mnogo dhi golemi veshi.tejki predmeti.otnovo ca krali peralni,koleleta,medeni kazani ,vareli..tova sa organizirana grypa s tovarn a kola.opraznili mi kashtata.do kogo da izpratq jalba.v selo madrec nqma policiq.kmeta v seloto ne se interesyva ot krajbite na 4astnite kashti.

  • petranka toneva dineva wrote on 20 октомври, 2011, 20:45

    Здравейте, на 20 октомври 2011 г.случайно прочетох в интернет моето име – Петранка Тонева Динева. Имам къща в село Мъдрец, община Гълъбово. След смърта на майка ми – Ивана Стоянова Кахова, много пъти са влизали крадци. Имаме откраднати много вещи от къщата. Много пъти са влизали в селскостопанската постройка, всички големи предмети са откраднати: меден казан, вили, мотики, коси за косене, варели -големи, велосипеди, ръчна количка, телевизорите са ги начупили. Всичко начупено. Фасунките измъкнати с кабела…чаши, чинии, вилици, всичките прибори бяха много.

    Аз искам с мен да дойде полиция и да заснеме с камера, да се види всичко от хората. Искам щетите да бъдат въстановени и вещите, ако са открити, да ни бъдат върнати. Интересувам се открити ли са крадците, които няколко пъти влизаха в къщата ми. Искам да се охранява къщата ми от охранителна фирма, но от полицията в Стара Загора и Гълъбово казват: Не, не може.

    Вие коя агенция частна ще ми препоръчате? Искренно се надявам, че ще ми помогнете, като откриете крадците. Вярвайте не мога да си влезна в къщата.

    ПЕТРАНКА ДИНЕВА


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн