ЗНС – със законодателна промяна на акциза за животновъдите

STZAGORA.NET

Предлагат лимит от 120 грама гориво за килограм живо тегло

Евгений Жеков

“Имаме предложение за промяна в закона за акцизите, с който да се въведе лимит на акциза върху използваните горива за собствениците на животновъдни ферми в размер на 120 грама на килограм живо тегло.”

Това заяви пред “Старозагорски новини” зам.-председателят на Постоянното присъствие на Земеделския народен съюз (ЗНС) Евгений Жеков. Земеделецът уточни, че Националната асоциация на зърнопроизводителите вече има такава договорка с финансовото министерство, въпреки че тя все още не е изпълнена.

Жеков подчерта, че за да се преодолее кризата в българското животновъдство и фермерите да не се принуждават да продават животните си за клане, държавата трябва да се намеси и да им осигури широко поле за развитие. Връщането на акциза в посочения размер според него щяло да ги подпомогне, наред с европейските субсидии и националните доплащания. За тази си инициатива земеделците на Стефан Личев разчитат на подкрепата на браншовите организации на животновъдите.

Относно коалиционната политика на ЗНС за бъдещите президентски и местни избори, зам.-председателят на Постоянното присъствие посочи, че вече се набелязва някаква, макар и малка, тенденция към земеделско обединение. Като пример той посочи вътрешните разногласия в Земеделски съюз “Александър Стамболийски”, който доскоро беше твърдо абониран за листата на “Коалиция за България”. Жеков бе категоричен, че т.нар. “червени земеделци” са твърде разочаровани от коалиционния си партньор в лицето на БСП и не е далеч времето, когато ще се дистанцират от нея.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн