Изпълнителят на ЛОТ 2 чака връщането на близо 1 млн. лв. санкции

STZAGORA.NET
Изпълнителят на ЛОТ 2 от автомагистрала “Тракия” – Обединение “Магистрала Трейс”, очаква възстановяването на близо 1 милион лева от наложени санкции. “На 9 февруари т.г. са отчетени 7 сертификата, ние сме влезли в график и всички санкции, които са ни били наложени съобразно клаузи в договора – около 1 млн. лева за забавяне на отчитането, ще бъдат възстановени.” Това съобщи на брифинг в петък (11 март) представителят на “Трейс Груп Холдинг” Стела Манева. Тя уточни, че това, което е изпълнено и сертифицирано, е в рамките на 25% от общата стойност на договора. В момента се изгражда 8-ми етап от ЛОТ 2 на автомагистралата между Стара Загора и Нова Загора. Лотът е с обща дължина 31.8 км и е разделен на 16 етапа.

Припомняме, че Обединение “Магистрала Трейс” с лидер Трейс Груп Холдинг спечели търга за лота с най-ниската предложена цена от 114 800 000 лв. Лично премиерът Бойко Борисов направи първата копка и заяви категорично: “Нито лев повече, нито ден по-късно от договорираното”. Още при първото инспектиране от страна на МРРБ беше отчетено забавяне в графика в един от първите етапи и зам.-министър Прегьов обяви пред медиите, че ще има санкции, които при наваксване при следващи етапи ще бъдат възстановени на изпълнителя.

Всъщност пресконференцията на 11 март т.г. беше дадена от асоциация “Прозрачност без граници”, която осъществява проект за технически и медиен мониторинг при изграждането на трите лота на АМ “Тракия”. От асоциацията съобщиха, че са извършили общо три проверки ма място (от началото на ноември 2010 до края на февруари 2011 г.) и са констатирали, че няма нарушение от страна на изпълнителя, тоест, че били спазени графиците, както и обемите на работата, която е договорирана. Констатациите на неправителствената организация обаче бяха апострофирани от представители на старозагорските медии, част от които изразиха мнение, че това не е мониторингът, който обществото очаква.

По време на брифинга стана известно, че проектът, наречен дословно “Подобряване прозрачността на сделки със значим обществен интерес в България: мониторинг на автомагистрала “Тракия”, се финансира от фондация “Америка за България”, а стойността му е 96 000 евро.

Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн