В Шипка – готови да помогнат на японските си съграждани

STZAGORA.NET
“Искрено съчувстваме на нашите японски съграждани и сме готови да помогнем в тази голяма трагедия след земетресението и цунамито на 11 март в източното крайбрежие на Япония. Колкото и да е малък нашият балкански град, ние сме като едно семейство. Мъката на всеки един става обща. Когато в критичен момент усетиш искрената човешка топлота, това е безценно.” Това каза вчера за “Старозагорски новини” кметът на град Шипка Стоян Иванов. От 2000 година до днес там живеят семейства и отделни пратеници от Страната на изгряващото слънце. Към настоящия момент две японски семейства и още четирима японци са намерили в България своята втора родина.

“На новите ни съграждани от далечна Япония най им харесват големите пространства, гледката на Балкана и полето. Сравнено с тяхната теснотия и свръхнаселеност, тук признават, че е истински рай”, разказва г-н Иванов. Семейство Йоко и Шегики Джогучи са в Шипка вече пет години. Най-напред живели в хотел, после си купили къща. Те са от малкото японско градче Касаи, край Осака, което според информациите било пощадено от природната стихия. В родината са оставили трите си деца и родителите си, но оттам нямало лоши вести.

Един от най-уважаваните представители от страната на самураите в град Шипка е художникът Чузо Окода. Неговите творби – нестандартен микс от живопис и фотография, отдавна са получили признанието и аплаузите на шипченци.

“Когато дойде страшната вест за трагедията в Япония, всички от Шипка настръхнахме. Първо съседите на Йоко, Шегики и Чузо ги потърсиха, а после и останалите наши съграждани изразиха съчувствие и съпричастност. Трагедията е голяма, а ние, жителите на малкия балкански градец Шипка, сме готови на часа да помогнем на близките и на сънародниците на нашите японци”, обобщи кметът на Шипка Стоян Иванов.

Ани МИЛЕВА
-

бутон за споделяне

1 коментар on “В Шипка – готови да помогнат на японските си съграждани”

  • jenq wrote on 3 април, 2011, 18:38

    davam ka6ta za jiveene na iaponsko semeistvo bez naem v iambolsko selo


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн