До 6000 лева се харчи честна булка калайджийка

STZAGORA.NET
Около две хиляди калайджии от цяла Южна България се събраха на традиционната Тодоровденска сгледа на булки край старозагорското с. Могила. Момички от 12 до 16 години бяха главните действащи лица. Набелени, начервени, с разпуснати дълги коси, украсени с всички възможни дрънкулки, с ярки дрехи, с обувки с висок ток, те като манекенки дефилираха из панаира своята младост и хубост, но под зоркия поглед на родителите.

Според кандидат-булките времената са се променили. Те вече се женят по любов. Най-напред си говорят по телефоните, срещат се, дават си дума. Бащите им не ги продават, а се договарят с бъдещите сватове. Пак се обещават пари, но те отиват за сватбата или за младото семейство.

От всичко най-важно е момичето да е девствено. Тогава и цената му се вдига. Сега средно една мома се харчи от 1000 до 6000 лева, но – “според зависи”.

Има мераклии, които на този ден пристигат специално от гурбет от Гърция, Кипър или Италия да си избират невеста срещу евро. 20-годишният Иван от старозагорско село показа пачка с 10 000 евро, приготвена за бъдещата булка, която трябва задължително да е девствена, красива, добра и послушна.
Има и кандидати втора и трета категория – разведени или вдовци. По калайджийския закон те могат да си намерят еша само със себеподобни.

“Пазарът мина без никакви проблеми – каза за медията ни кметът на Могила Минчо Василев. – Вече имаме опит, откакто преди четири години го преместиха от Станционната градина при нас. Хората се срещат, говорят си, ядат и пият, играят и се веселят. Ние им осигуряваме жива музика – нашият музикант Панчо и певица. Има вода, четири екотоалетни, общинска полиция, МВР. Всичко е шест, само дето за нас остават главоболията, без никаква печалба. На другия ден след гостите започваме да чистим – пръснати найлони, шишета, чаши и пр. Може би трябва да се помисли и ние да имаме файда.”

Следващата сгледа е на Лазаровден, който тази година е на 16 април. Пак на същото място и същите хора. Този път може би ще дойдат и двойки, които са се харесали и пазарили.

Леда ВЕСЕЛИНОВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн