Тринайсетгодишна роди бебе в Стара Загора

STZAGORA.NET
Малолетната Донка Атанасова, родена на 30 септември 1997 г., от ромския квартал край НИГО (между Стара Загора и село Могила), стана майка. Тя е родила бебето Мария по естествен път. Новороденото е с тегло 3 кг и ръст 50 см. Майката нямала брак, но бебето е припознато от баща си, също ром.

Кметът на Могила Минчо Манев поясни пред наш репортер, че тази родилка не се води в регистрите на селото, защото живее с родителите си под наем в обособения ромски квартал. Манев информира за още една рано полово узряла ромка, която е само на 16 години, но вече е родила две деца. Господинка е набор 1995-ти, а на 23 февруари т.г. става майка за втори път на малката Гергана.

От Родилното отделение на АГ-клиниката в Стара Загора информираха, че днес (9 март) чакат да стане майка за първи път в живота си още една тийнейджърка от ромски произход, която е едва на 13 години. До редакционното приключване на броя малолетната не бе родила.

Въпреки акселерацията, подобни ранни раждания не са най-доброто нито за майките, нито за бебетата. Обикновено малолетните родилки – до 14 години, и непълнолетните – от 14 до 16 години, са роми. Те не учат и не работят, а грижите падат изцяло на държавата, ако няма баби, които да се грижат за тях в голямата фамилия.

“Не е нормално да станеш майка на 13 години. Това предполага, че полов живот се води поне от година по-рано. Половата зрялост не означава физическа и психическа завършеност на личността. Тези ранни раждания са типични за южните народи и нискоинтелектуалните нации”, коментира един от доайените в гинекологията – д-р Атам Саркисян.

Според него подобен бум на малолетни майки в Стара Загора се наблюдавал в последните години, но е типичен за етноса. Друг въпрос било къде е мястото на многобройните фондации сред ромите, които трябва да ограмотяват полово, сексуално и интелектуално това население.

В световната практика най-младата майка е 9-годишна и е от Индия, сочи статистиката. За България се знае, че са раждали 12-годишни момичета от ромски произход. По българските закони Агенцията за закрила на детето ежедневно получава информация за малолетните родилки, в противен случай докторите се санкционират.

Шефката на Агенцията в Стара Загора Валя Бонева съобщи, че работят в отличен синхрон с Родилното и Районната прокуратура. За съжаление тревожно расте броят на малолетни родилки. Само за 2010 г. в Стара Загора те са 130. По закон тези момичета – деца, раждащи деца, получават оценка от Агенцията дали могат сами да гледат детето си, дали семейството им ще помага, или трябва да получат социална закрила – да бъдат настанени в защитено жилище.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-nov

споделяне във facebook

Напишете коментар


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн