Предстоящо: 7 френски филма за старозагорци в Седмицата на франкофонията

АЛИАНС ФРАНСЕЗ СТАРА ЗАГОРА и
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЗАХАРИЙ КНЯЖЕСКИ”
Предлагат прожекции на френски филми на DVD
В СЕДМИЦАТА НА ФРАНКОФОНИЯТА 14 – 18 МАРТ 2011 г.

ПРОГРАМА:

„ЛИСИЦАТА И ДЕТЕТО” (LE RENARD ET L’ENFANT)

14 МАРТ, ПОНЕДЕЛНИК, 14.00ч
Франция, 2007, 92’Режисьор: Люк Жаке, Сценарий: Люк Жаке, Ерик Ронар, С участието на: Бертил Ноел-Брюно, Изабел Каре и Томас Лалиберте Драма, приключенски, със субтитри, френски. Субтитри на български език.

“Лисицата и детето” е заснет по сценарий на Жаке през месец март 2006 г. в Италия, Франция и Румъния. Главната роля се изпълнява от Бертил Нюел-Брюно, която режисьорът избира и поради причината, че си е представял естествено червенокосо момиче за водещата роля.
В лентата, която е заснета с бюджет от 13 млн. долара, влизат и имената на българите Деян Павлов и Владислав Бояджиев, които са работили върху музикалното оформление на продукцията. Версията за англоговорящите страни е озвучена с гласа на холивудската актриса Кейт Уинслет (“Титаник”). Младо момиченце живее в източните планински райони на Франция и всеки ден минава по един и същ път за училище. Есента е настъпила и радвайки се на хубавите цветове на гората, то все по-често среща малка лисица. Зимата идва и момичето губи следите на малкото животно. Травма на крака я оставя за дълго в къщата, където тя прочита множество книги за дивите животни, и по-специално за лисиците.

”ПОХОДЪТ НА ИМПЕРАТОРИТЕ” (LA MARCHE DE L’EMPEREUR)

15 МАРТ, ВТОРНИК, 14.00ч
2005, Документален пълнометражен филм за миграцията на императорските пингвини в Антарктика, който стана вторият най-касов документален филм за всички времена. Субтитри на български език.
Режисьор: Люк Жакет, Сценарист: Люк Жакет, Джордан Робъртс, Оператор: Лоран Шале, Жером Мейсън

Документалният филм “Походът на императорите” (2005) донесе награда „Оскар” на неговия режисьор Люк Жаке и сега е време светът да фокусира вниманието си върху неговия нов поглед върху чудесата на природата.

Константин Ганевски за “Една седмица в София”: Нечовешки филм в буквалния смисъл – всичките му герои са пингвини (като изключим една акула и една хищна птица). Беше номиниран за Оскар и за всички други възможни награди, макар да е френски – което е известен ориентир за качествата му. Задължителен за всички, които плезят възторжено езици пред Анимъл Планет и филмчетата на сър Атънбъро по Дискавъри. Научнопопулярен по определение, той всъщност разказва история за оцеляване, любов, размножаване и победа над природните стихии. Която би могла да се случи на всеки вид, включително човешкия. Действието проследява една година от живота на императорските пингвини в Антарктида. Екипът на режисьора Люк Жаке прави същото – оцелява и снима 13 месеца в полярните студове, напълно откъснат от света, за да донесе обратно в топлите ни географски ширини този истински шедьовър.

„КОПЕЛИЯ” (COPPELIA)

14 МАРТ, ПОНЕДЕЛНИК, 18.00ч

Филм-балет – 61 минути
Музика Лео ДЕЛИБ
Хореография Маги Марен
Национална Опера и Балет на Лион

Историята на Копелия изследва страстта на един млад мъж към красиво момиче, което се оказва механична кукла, проучвайки популярна митологична тема за създаване на същество, което е по-съвършено и сладко от всяко човешко същество. От началото до края, Копелия на хореографката Maги Марен е изключително забавна и постоянно изненадваща за част от танцовия театър. Марен транспонира част от първоначалния прототип за да създаде една модерна визия на героинята и добавя изразителен нов обрат на историята.

“ФАНФАН ЛАЛЕТО” (FANFAN LA TULIPE)

15 МАРТ, ВТОРНИК, 18.00ч

Режисьор на филма е Кристиан-Жак.
С участието на: Жерар Филип и Джина Лолобриджида. Времетраенето му е 104 минути

Италианско-френски приключенски филм от 1952 г. През 2003 г е създаден негов римейк с участието на Пенелопе Крус в ролята, изпълнявана от Джина Лолобриджида.

Младият парижанин Фанфан след като съблазнява една девойка, се опитва да се оттърве от преследването на нейните роднини и се записва в армията. Една циганка му гледа на ръка и му казва, че ще се ожени за дъщерята на краля. По пътя към полка той спасява Мадам дьо Помпадур и дъщерята на краля от нападението на разбойници и тя в знак на благодарност му дава брошка с формата на лале.

Подходящ е за всяка възраст. Без превод на български език.

„ШАЗАМ !” (SHAZAM!)

16 МАРТ СРЯДА, 14.00ч

Филм-Танцов спектакъл на хореографа Филип Декуфле, заснет с 12 камери на сцената на Националната Гранд Опера на Париж по време на представления на 15 и 16 януари 2001г.

Шазам е филм – спектакъл, където един виртуозен хореограф показва за пореден път способността си да поднови напълно съвременния танц. Всичко е там, оригиналността на хореографията, костюмите, музиката, артистичното присъствие.

„ Едно малко бижу от сценографска и хореографска интелигентност” В.Либерасион от 16.01.01г

„Шазам! Истински магичен спектакъл” В.Льо Монд 12.01.01г

“БЕРНИ” (BERNIE)

17 МАРТ ЧЕТВЪРТЪК, 14.00ч

Филм на АЛБЕР ДЮПОНТЕЛ, създаден през ноември 1996 г.
Режисьор: АЛБЕР ДЮПОНТЕЛ
Участват: Албер ДЮПОНТЕЛ, Клод ПЕРОН, Ролан БЛАНШ, Елен ВИНСЕНТ, Ролан БЕРТИН
Продължителност: 87 мин. Без превод на български език.

Един сирак на 30 години, напуска сиропиталището объркан и гневен, където е останал да работи след осемнадесетата си година. Неговата цел е да научи истината за своето раждане. Изправен пред отказа на административните служби да се запознае с досието си, той го открадва и разкрива ужасната истина: намерен е на боклука, изхвърлен вероятно от родителите си.
Тази версия е неприемлива за него и той си измисля друга, по-романтична: родителите му станали жертва на мафиотски заговор. Детето им е отвлечено и захвърлено….

“МЛАДИЯТ ЛЕЙТЕНАНТ” (LE PETIT LIEUTENANT)

18 МАРТ ПЕТЪК, 14.00ч

Филм на КЗАВИЕ БОВОА
Излиза на DVD във Франция на 16.11.2005 г. Продължителност: 110 мин. Без превод на български език.
След завършване на висшето полицейско училище, Антоан заминава за Париж, където започва работа във второ полицейско управление на Съдебната Полиция. Каролин Водиьо, завърнала се в полицията след успешно лечение на алкохолизма си, избира младия лейтенант за партньор. Изпълнен с ентусиазъм Антоан зачва да учи занаята на полицаите. Каролин Водиьо бързо се привързва към младия мъж, който е на възрастта на изчезналия й син…

Регионална библиотека, зала, първи етаж.
Вход – с читателски карти или билети. Цена на билета – 1 лв.

-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн